Sari la conținut

5 sfaturi pentru a-ți învăța copilul să mănânce singur

Învățarea copiilor să mănânce singuri le oferă părinților mai mult timp pentru a-și îndeplini sarcinile de zi cu zi. De asemenea, toți membrii familiei pot mânca împreună, în același timp.

Pentru ca acest lucru să fie posibil, trebuie să fii prezentă atunci când copilul tău învață să se hrănească singur. Cel mai important lucru este că trebuie să acorzi o atenție specială alimentelor pe care să le tai în bucăți foarte mici, pentru a evita sufocarea.

Când copilul are între 12 și 15 luni, în funcție de evoluția motricității, el poate ține lingura și o poate duce la gură. În acel moment, micuțul tău face primii pași împortanți în această tranziție.

De obicei, la vârsta de 2 ani copilul poate începe să folosească și o furculiță, însă ese prea devreme pentru a folosi cuțitul. Folosirea unui cuțit poate fi periculoasă și trebuie făcută în permanență sub supraveghere.

► Citește și: Povestea unei mame: Cum să ai un start bun în (auto)diversificare. Bebelușul care papă tot

Pentru a-l determina pe cel mic să mănânce singur, este necesar să urmezi câteva strategii. Iată câteva sfaturi:

Oferă-i copilului alimente pe care le poate mânca cu mâna

Primul pas pentru ca micuțul tău să învețe să se hrănească singur este să-i oferi mâncare pe care o poate mânca cu mâinile (finger foods). Acestea trebuie tăiate în bucăți mici, ușor de mestecat și de înghițit. Ar trebui să fie alimente care se pot dizolva cu ușurință în gură. Când copilul este mai mare și știe deja cum să apuce lucrurile cu mâinile, poate fi cel mai bun moment pentru a-i oferi tacâmuri din inox.

► Citește și: Autodiversificare: cele mai bune alimente în formă de bastonașe sau degețele (Finger Food)

Există câteva alimente ușor de digerat pentru cel mic. Pot fi bucăți de fructe precum banana, măr sau piersică, legume moi fierte, cum ar fi morcovii sau cartof dulce sau bucăți de brânză.

Pune-i copilului mâncarea pe farfuria lui preferată

Dacă observi că puiul tău are dificultăți în a mânca fără ajutorul tău, problema s-ar putea rezolva dacă i-ai pregăti felul lui de mâncare preferat. Cu siguranță, îi va fi mult mai ușor să se hrănească atunci când are în față mâncarea care îi atrage atenția.

Mănâncă împreună cu copilul

Mesele de familie reprezintă o oportunitate excelentă pentru ca cel mic să învețe să se hrănească singur. Este indicat să stai în fața copilului și să-l observi, în timp ce încearcă să mănânce singur. Având o atitudine pozitivă, copiii mici vor deveni mai încrezători în sine și, prin urmare, vor învăța să mănânce singuri mai repede.

► Citește și: Autodiversificarea: alimente pe care bebelușul le poate mânca singur, în funcţie de vârstă

Implică întreaga familie în acest proces

Din punct de vedere psihologic, pentru ca micuțul să mănânce fără ajutorul tău, ar trebui să-i arăți că mâncatul este o activitate pe care o fac atât frații mai mari, cât și adulții. Toți membrii familiei ar trebui să fie implicați în acest proces.

Pregătește-te pentru dezastru

Pentru a învăța copiii să mănânce singuri, trebuie să te pregătești pentru dezastru. Este posibil ca, în timp ce învață, să murdărească masa, scaunul, podeaua și hainele.

Sursa
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!