Sari la conținut

7 motive pentru care copilul are nevoie de cărți ACUM

articol realizat de psihologul Monica Berceanu

Dragă mami, tu eşti prima care îşi simte puiul. Oricât de mult ar vorbi tati cu el, cât timp joacă fotbal sau dansează la tine în burtică, numai tu poţi avea privilegiul de a trăi „pe viu” minunea. De aceea îţi scriu azi ţie. Pe tati îl rugăm împreună să citească, şi să nu fie gelos, ci să compenseze după ce puiul vostru iese în lume, la descoperit viaţa.

M-am gândit azi să povestim despre cărţi, pentru că tot primesc strigăte disperate de ajutor, de la mămici de adolescenţi, care nu reuşesc să îi determine să citească pentru examene.

► Citeşte şi Cum ne învăţăm copilul să iubească lectura? Bebeluşi, preşcolari şi şcolari

În primul rând, dă-mi voie să subliniez ceea ce ştii foarte bine: educaţia copilului se începe de când e bebeluş! Nu aşteptăm să crească, pentru a-i vorbi, pentru a-i zâmbi, pentru a-i citi, pentru a-i cânta, ori a-l învăţa care este guriţa.

Să nu mai vorbim de perioada când n-a văzut încă lumina, şi te ascultă şi te simte, deşi tu nu îl atingi. Acesta este un subiect amplu, acum tot ce vreau este să reamintesc faptul că al tău copil simte şi cunoaşte dinainte să se nască.

Cu atât mai mult după ce a venit pe lume, are nevoie să înveţe zi de zi. Prin orice: atingeri, acţiuni, zâmbet, îmbrăţişări, sunet, natură, coloare, miros, texturi.

Aş vrea să povestim azi despre cărţi şi pentru că multe mămici de bebeluşi mă întreabă: „La ce vârstă să încep să-i citesc? Este el capabil să priceapă ce aude, sau vorbesc ca o moară stricată?”

Nu, mami, nu vorbeşti ca o moară stricată, ci eşti cea mai plăcută şi mai cunoscută voce cu care copilul tău este obişnuit. Te-a auzit cu mult înainte să-l auzi tu pe el, şi sper să-i fi citit poveşti de când l-ai simţit mişcând. Însă, dacă n-ai făcut-o, începe de azi!

Indiferent cât de mic ar fi puiul tău, nu este prea devreme să-i citeşti!

De ce? Deoarece:
 

  •     Creezi o legătură şi mai intimă cu el, făcându-l părtaş la vocea ta, şi la lumea înconjurătoare. Din cărţi poate învăţa prima dată despre o raţă, despre un strugure, despre o cămilă sau despre un avion.
  •     Îl înveţi ce înseamnă timpul de calitate: atunci când oamenii au subiecte comune de împărtăşit, au o relaţie specială. Iar timpul în care te joci cu el poate fi îmbăgăţit de cel în care îi citeşti. Pentru că îl iubeşti. Pentru că îţi pasă, pentru că vrei să înveţe să preţuiască viaţa în toate formele ei.

(...)

Citeşte mai mult pe taticool.eu

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!