Sari la conținut

Afecțiuni ale copiilor ce pot fi descoperite prin testele ADN. Cum le poți preveni

Genetica de ultima oră ne este acum accesibilă pentru a ne dezvălui, între altele, către ce afecțiuni sunt predispuși prichindeii noștri sau către ce sport de performanță se pot îndrepta. Dar și detalii legate de controlul greutății corpului, cunoscut fiind faptul că tot mai mulți copii suferă de obezitate.

Și în România se pot efectua acum teste ADN care ne pot indica impactul trăsăturilor noastre genetice asupra greutăţii corporale individuale şi performanţelor sportive. Genele ne arată, de asemenea, cum asimilăm şi producem energie din alimente, cum eliminăm toxinele sau suntem susceptibili de a fi expuşi anumitor riscuri ce ne influenţează sănătatea.

Ele ne arată aspecte importante din modul unic de funcţionare a corpului nostru, printre care: alimentele cele mai potrivite nouă, despre cât de bine ne potrivim unui sport anume şi cum putem face performanţă, despre acele mecanisme implicate în controlul greutăţii corpului, despre predispoziţii la multe boli comune, despre reacţia la medicamente (dacă ele sunt eficiente pentru noi sau dacă ne dau reacţii adverse), despre mecanismele proprii de detoxifiere.

Ce avantaje aduc aceste teste în cazul copiilor? “În primul rând, se pot învăţa deprinderi sănătoase propriului corp încă din copilărie şi astfel se evită pe viitor destule posibile neplăceri. În copilărie, se pun bazele pentru viitorul adult sănătos. Şi atunci putem construi adultul care să trăiască mai mult şi mai sănătos în propriul corp”, explică doctorul Dorin Pirciog, directorul unei companii de teste ADN, unică în România în acest moment.

Iar dacă vrei să afli către ce sport ar fi bine să se îndrepte copilul tău, tot testele AND îți pot oferi cel mai bun răspuns. Mai ales dacă vrei să afli dacă juniorul poate face performanță într-un anumit sport.

Printre bolile care pot fi depistate cu ajutorul acestor teste, se numără și diabetul, dar și ADHD. Totodată, testele indică la ce afecțiuni este predispus cel mic astfel încât să îi poți ajusta stilul de viaţă pentru a evita sau micşora riscul apariţiei afecţiunilor respective sau pentru a vedea la ce medicamente reacţionează cel mai bine.

De reținut! Nu se depistează neapărat, prin aceste teste genetice, boli care sunt asociate copilăriei, ci doar boli la care suntem predispuşi cu toţii, dar care se pot manifesta/apărea şi în copilărie.

De asemenea, mai există o categorie de teste, cele pentru intoleranțe alimentare şi alergii, dar care nu sunt propriu zis teste genetice. Acestea sunt singurele care se fac din sânge, iar prelevarea nu presupune ceva complicat - o mică înţepătură în deget cu un ac cât un fir de păr. Ele pot evidenţia la ce alergii este predispus copilul tău și ce alimente nu poate tolera.

Revenind la testele ADN, acestea se fac prin achiziționarea unui anumit test sau pachet de teste genetice. Pasul următor constă în primirea unui kit de recoltare acasă, la adresa indicată pe foaia de comandă. Recoltarea se face foarte simplu, din salivă şi trebuie urmaţi paşii simpli din instrucţiunile primite o dată cu kitul. Apoi se trimite kitul la adresa companiei care oferă acest serviciu. De acolo, ajung în Austria la laboratorul partener, iar rezultatele vor sosi în cel mult 30 de zile în formă digitală şi tipărită.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!