Sari la conținut

Alergiile la arahide sunt pe cale să devină de domeniul trecutului

La începutul acestui an, Food and Drug Administration (FDA) a aprobat primul tratament pentru alergiile la arahide. Medicamentul, numit Palforzia, nu vindecă alergiile la arahide, dar creează rezistență împotriva acestora.

Mulți cred că acest lucru va fi schimba viața  milioanelor de oameni. De la plasturi și până la picături, cercetătorii au lucrat din greu în căutarea unor remedii împotriva alergiilor la arahide din 2017, când FDA a aprobat cererea conform căreia introducerea timpurie a arahidelor la bebeluși ajută la prevenirea alergiilor la arahide. Soluțiile sunt aproape gata și se pare că 2021 ar putea promite să fie anul în care alergiile la arahide vor deveni un lucru care va aparține de domeniul trecutului.

► Citește și: 6 lucruri importante despre alergiile copiilor la arahide, de la un specialist în domeniu

Copiii cu alergii la arahide trăiesc într-un balon de sticlă. În funcție de fiecare copil, chiar și cea mai mică gustare care conține arahide poate provoca șoc anafilactic. Până în acest an, nu erau disponibile tratamente, așa că tot ce puteau face părinții era să încerce să țină arahidele departe de copiii lor și să aibă întotdeauna adrenalină la îndemână.

„De atâta timp, nu am avut nimic de oferit acestor pacienți”, a declarat pentru Associated Press Pamela Guerrerio, șefa cercetării alergiilor alimentare la Institutul Național de Sănătate. „În sfârșit avem un tratament. Acesta este un pas foarte important.”

► Citește și: Alergia la arahide se poate diminua. Răspunsuri despre cel mai nou tratament

Primul tratament pentru alergii la arahide aprobat de FDA

Copiii cu vârsta cuprinsă între 4 și 17 ani pot începe să ia Palforzia, care vine ca o pudră din făină de arahide degresată. Medicamentul este administrat mai întâi într-o doză mică, care este crescută de 10 ori pe parcursul a șase luni. Copilul alergic trebuie să ia fiecare doză crescută la un centru de sănătate certificat cu un program special de siguranță. De asemenea, copilul alergic trebuia să ia o doză de întreținere în fiecare zi acasă, amestecată în alimente semisolide.

Două treimi dintre copiii care iau Palforzia pot mânca în siguranță echivalentul a două arahide, iar unii pot mânca trei sau patru, potrivit unui studiu realizat pe aproape 500 de copii. Cu toate acestea, este posibil ca cei mici să fie nevoiți să continue să mănânce pudra de proteine în fiecare zi, pentru a rămâne desensibilizați.

► Citește și: De ce tot mai mulți copii au alergii?

„Acest lucru ar trebui tratat ca pe niște multivitamine zilnice, să devină ca o rutină și să fie administrat acasă, în fiecare zi”, a declarat pentru Medscape Jonathan Spergel, cercetător Palforzia și șef al programului de alergii la Spitalul de Copii din Philadelphia.

Aproape toți copiii din studiu au prezentat efecte secundare minore, cum ar fi mâncărime la nivelul gurii, iar 20% au avut efecte secundare severe, cum ar fi vărsăturile, care i-au determinat să renunțe. În mod clar, acest tratament nu este pentru toată lumea.

Tratamente anti-alergice la arahide

O alternativă potențială la Palforzia este un plasture de arahide care este aplicat direct pe piele. Plasturele, numit Viaskin, expune celulele imune ale pielii la alergenii de arahide, pentru a crește rezistența. Viaskin nu este încă aprobat de FDA, dar experții consideră că tratamentul este promițător. Un studiu a constatat că 52% dintre copiii care au folosit plasturele ar putea tolera trei sau patru arahide fără o reacție alergică. Plasturele probabil nu creează la fel de multă rezistență ca Palforzia, dar probabil provoacă mai puține efecte secundare, potrivit Colegiului American de Alergie, Astm și Imunologie.

► Citește și: Alergia copilului la arahide. Ce spun cele mai recente cercetări

Cercetătorii de la Inițiativa pentru Alergii Alimentare de la Universitatea Carolina de Nord testează o soluție lichidă de arahide care este administrată sub limbă și este, de asemenea, concepută pentru a construi rezistență. Picăturile trebuie ținute sub limbă câteva minute, înainte de înghițire. De asemenea, trebuie luate în fiecare zi. Un mic studiu realizat pe 48 de copii a constatat că după trei până la cinci ani, aproape 70% dintre participanți au putut mânca două alune și jumătate fără o reacție alergică. Wesley Burks, directorul Inițiativei pentru Alergii Alimentare de la Universitatea din Carolina de Nord, spune că picăturile sunt mai eficiente decât plasturele și au mai puține efecte secundare.

„Ceea ce sperăm cu toții că ar fi cu adevărat revoluționar este un tratament curativ, care scapă cu adevărat definitiv de alergia alimentară”, a declarat pentru Associated Press Hemant Sharma, director al Programului de Alergii Alimentare la Children’s National. Dar, deocamdată, este disponibil doar un singur tratament aprobat, iar dovezile sugerează că toate tratamentele propuse vor trebui luate pe viață.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!