Sari la conținut

Alergiile solare la copii. Recomandările specialistului

Alergiile solare reprezintă o afecțiune frecvent întalnită in sezonul estival, induse de predispoziția imună a copilului la interacțiunea cu razele solare. De cele mai multe ori, copilul are cunoscută această predispoziție, iar parintele poate preciza această particularitate manifestă sub forma altor reacții alegice, cele mai frecvente alimentare sau respiratorii. Iată recomandările Amaliei Anghel, medic specialist dermatovenerologie, doctor în științe medicale.

Manifestarea alergiilor solare este sub forma erupțiilor cutanate eritematoase (roșii) uneori însoțite de senzație locală de mancărime, situate în mod special la nivelul zonelor fotoexpuse (facial, brațe, dosul palmelor, gambe). De cele mai multe ori, o singură expunerea la soare este suficientă pentru apariția leziunilor cutanate, rar această particularitate apare în timp sau în condiții asociate (afecțiuni sau medicamente administrate).

Copiii predispuși sunt cei cu teren alergic cunoscut și hiperreactivitate a sistemului imunitar. De cele mai multe ori părinții menționează episoade alergice asociate (alimentare sau respiratorii) sau context atopic. Uneori există obiectivare biologică, cu valori crescute ale imunoglobulinelor tip E serice, mediatori ai acestor reacții. Predispoziția se regăsește in context genetic, în familiei fiind frecvente reacțiile de tip alergic. Copiii asociază, de obicei, tegument deschis la culoare si o sensibilitate crescută la ultraviolete.

Tipuri de alergii solare la copii

Eritem solar benign este o manifestare frecventă, manifestată prin vezicule eritematoase si prurit apărute pe zonele expuse la soare. Formele de manifestare ale alergiei vor disparea treptat, în decursul a cateva zile dar, din pacate, vor reaparea la fiecare expunere. O altă manifestarea este erupția polimorfă la lumină (cu fotosensibilitate), ce apare de la cateva minute pană la cateva ore de la expunerea la soare. Este caracterizată prin leziuni eritematoase individualizate (mici papule/plăci) sau confluate in placarde (regiuni extinse), ușor pruriginoase, ce sunt remisibile după sistare expunerii UV de la sine sau uneori sub medicației antihistaminică. Uneori este însoțită de dureri de cap, frisoane si varsaturi. Această afecțiune apare de obicei la începutul primăverii dar, pe măsura ce pielea se adaptează la radiațiile ultraviolete, erupțiile se ameliorează. În anumite condiții, de aplicare locală pe tegumentul copilului a unor produse topice fotosensibilizante (creme, parfumuri) se pot observa la expunerea UV apariția leziunilor de fotosensibilizare, manifestate prin erupție cutanată eritematoasă (roșie) uneori pustule, însoțite de prurit (senzație mancărime). Mai rar putem avea un tip sever de alergie, urticaria solară, ce se manifestă la cateva minute de la expunerea la soare prin erupție urticariană, mancărimi, rar apariția de pustule. Acest tip de alergie poate afecta si zonele acoperite de îmbrăcăminte prin care pot patrunde razele ultraviolete. Dacă zona afectată este pre mare, copilul ar putea intra în șoc anafilactic.

►Citește și Iritația din cauza căldurii la bebeluși. Cum o poți trata

Tratamentul alergiilor solare la copii

Prima măsură o reprezintă scoaterea copilului din mediul însorit, cu administrarea unui antihistaminic dintre cele uzuale, pentru copii cunoscuți cu antecedente alergice. Consultul de specialitate este obligatoriu, pentru completarea terapiei, uneori cu medicatie orală sau intravenoasă și pentru stabilirea diagnosticului de certitudine. Extrem de importante sunt, de obicei în condițiile susceptibilității cunoscute, prevenția eficientă ce reprezintă limitarea fotoexpunerii între orele 11-17 si utilizarea de crema cu fotoprotecție maximală (FPS 50) cu reaplicare la 2-3 ore.

Când trebuie mers la medic?

Consultul medical este foarte important pentru stabilirea diagnosticului exact si indicarea metodelor de prevenție, cu scopul limitării apariției leziunilor. Uneori există situații extreme, cu evoluție gravă, de urticarie solară și posibilitatea apariției șocului anafilactic, cand tratamentul este, de cele mai multe ori, intravenos.

Alimentația sănătoasă, săracă în produse alergizante pentru copii cu reacții cunoscute, reduce hiperreactivitatea imună și scade șansele apariției leziunilor de tip alergic la interacțiunea cu razele solare.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!