Sari la conținut

Alternative bune pentru obiceiurile proaste

Cred ca ideea unor alternative bune pentru obiceiurile proaste este mai mult decat o solutie de compromis. Poate sa devina un stil de viata care, daca nu schimba radical lucrurile, le poate imbunatati substantial. Beneficiile sunt evidente. Azi am cateva alternative bune pentru obiceiul prost al uitatului la televizor.

Este cert - stiu din propria mea experienta, ca nu poti sa-i faci pe copii sa nu se mai uite la televizor. Televizorul este in codul genetic si leac nu prea mai exista. Sau alternativele pot sa fie si mai nefaste decat televizorul. Ma gandesc la ore intregi petrecute in pozitii contorsionate, catarati pe canapea, cu tableta in mana sau alte ore in fata monitoului. Rau oricum! Solutia este sa imbunatatim ceea ce privesc copiii la televizor.

In ciuda avertismentelor de la experti si de la specialist, din care rezulta ca un copil pana la 6-7 ani nu are voie sa priveasca la televizor mai mult de doua ore pe zi, realitatea arata ca cei mici ajung sa stea in fata ecranului si mai mult de patru ore. In aceste conditii solutia este sa ne preocupe in mai mare masura ceea ce privesc. 

Specialistii care au controlat si selectat atent programele la care s-au uitat copiii au constatat, in decurs de cateva luni, o reala imbunatatire a performentelor scolare ale acestora si un comportament general schimbat in bine.
 


"Oamenii sunt dependenti de televizor. Asta este realitatea si nu prea mai avem ce face. In plus este putin rusinos pentru adulti, care se uita mult prea mult la televizor, sa limiteze accesul copiilor, si sa nu le ofere alternative. Solutia este sa schimbam canalul si sa evaluam corect la ceea ce se uita copiii", Dimitri Christakis, directorul Centrului pentru Sanatate Copilului, Comportament si Dezvoltare din Seattle.

De ce se uita copiii la televizor

Copiii sunt ca niste bureti care absorb informatiile din mediul in care traiesc, iar informatiile sunt cele care le definesc comportamentele sociale ale copilului si ale viitorului adult. Copilul imita, copiaza si isi insuseste ceea ce vede la televizor. "Partea buna este ca un copil poate sa imite si comportamentele bune, cel putin la fel bine ca pe cele rele", spune Dimitri Christakis.

In cadrul unui studiu specialistii au urmarit 617 de familii cu copii cu varste cuprinse intre 3 si 5 ani. Jumatate dintre familii au fost de acord sa mearga pe o selectie de programe mai putin violente, care sa se axeze pe schimbul de idei, pe bunatate si respect, precum si pe strategii de rezolvare a conflictelor, pe toleranta si diversitate. Cealalte familii nu au schimbat programele si i-au lasat pe copii sa vada mai departe programele la care se uitau in mod obisnuit.

Copilul si televizorul

Pentru a-i ajuta pe parintii din primul grup in selectia programelor pentru copiii a fost alcatuit un ghid cu emisiuni si programe la care copiiilor le-a fost recomandat sa priveasca. Specialistii i-au indemant pe parintii sa stea impreuna cu copilul in fata televizorului. Dupa doua luni rezultatela au fost certe.
 


Principiul alternative bune pentru obiceiuri proaste a functionat perfect. Daca la cei din grupul conservator nu au marcat nici o modificare comportamentala, cei din grpul pentru care emisiunile au fost selectate au prograsat evident. Acestia din urma au fost mult mai cooperanti, au stiut sa aplaneze conflicte, au fost mai receptivi la scoala si mai cooperanti in relatia cu parintii.

Obiceiuri rele care pot face rau copilului

Remarcabil este ca studiul nu a incercat sa reduca timpul petrecut de copil in fata televizorului, ci doar a impus prezenta unui parinte, si implicit au creat cadrul pentru dialogul intre copil si parinte au  facut o selectie atenta a emsiunilor pe care copilul le-a privit. Dovada ca exista alternative bune, cu rezultate pozitive, pentru obiceiuri proaste.

La ce emisiuni se uita copilul tau? Tu stai impreuna cu el in fata televizorului?

PS. Promit o selectie de emisiuni pozitive, cat de curand. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!