Sari la conținut

Autocontrolul din copilarie, important si la maturitate

'Lasa copilul sa isi traiasca copilaria' auzim adesea in jurul nostru, legat de anumite atitudini ale copiilor pe care trebuie sa le acceptam daca vrem sa fie fericiti. Si una dintre aceste atitudini cu care nu ne luptam este lipsa de control.

Un studiu recent publicat in Science Daily  a aratat ca aceasta atitudine generalizata este una gresita: un copil care stia sa se controleze atunci cand era mic a dat dovada de viata mult mai reusita ca adult. 

Cum se traduce autocontrolul la copii? Capacitatea de a fi atenti, dorinta de a continua chiar daca este vorba despre ceva dificil de facut, capacitatea de a nu reactiona impulsiv. Parintii ar trebui sa urmareasca sa cultive toate aceste calitati si sa indrepte tendintele naturale, acolo unde este cazul. In acest fel sansele de a avea o viata reusita ca adult sunt mai mari.

 

Cum s-a facut studiul?

Au fost analizati 15.000 de copii din Anglia verificandu-se corelatia intre autocontrolul aratat in copilarie si rata de somaj din timpul vietii adulte. Varsta de la care s-a analizat autocontrolul a fost de 7 ani. S-a tinut cont si de starea de sanatate, inteligenta, nivelul social, astfel incat studiul sa fie cat mai corect facut. 

Concluzia la care s-a ajuns a fost ca acei copii care au avut mai putin autocontrol s-au descurcat mult mai greu (cam cu 40% mai greu) in timpurile dificile de recesiune - ei au fost primii care au ramas fara serviciu si printre ultimii care au reusit sa se angajeze din nou. Tendinta lor a fost de a avea o viata haotica, cu obiceiuri proaste si de a incepe sa inspire neincredere datorita capacitatii scazute de a face fata stresului.

 

Cum adultii neproductivi sunt o povara pentru societate, ceea ce autorul studiului, Michael Daly de la University of Stirling din Scotia, recomanda este ca sistemul de educatie sa se implice si sa creeze programe concepute special pentru a mari capacitatea de autocontrol a copiilor. Printre astea se pot numara: exercitiile de meditatie, artele martiale, yoga.

Asa ca, daca te intrebi ce cursuri extrascolare ar mai fi potrivite pentru copilul tau, este posibil sa gasesti in acest studiu raspunsul: decat sa faca meditatii la matematica mai bine face arte martiale. 

 

Sursa foto: hepta.ro

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!


  adevarul.ro