Sari la conținut

Canicula este deosebit de periculoasă pentru bebeluși și copii mici. Iată cum să îi protejezi

Pe măsură ce căldura extremă continuă să ne dea bătăi de cap, bebelușii și copiii mici sunt expuși unui risc mai mare de insolație și epuizare în această perioadă.

Copiii mici și bebelușii sunt mai vulnerabili la căldură decât adulții. Bebelușii, în special cei sub 6 luni, nu își pot controla temperatura corpului, așa că este important să-ți verifici frecvent copilul, deoarece el nu poate să îți spună dacă ceva nu este în regulă.

Verifică dacă micuțul tău este foarte agitat sau obosit, dacă are crampe musculare, vărsături sau senzație de greață, deoarece aceste lucru ar putea indica supraîncălzirea lui. Dacă observi că puiul tău are pielea fierbinte și uscată, respiră rapid și are o frecvență cardiacă rapidă, acestea ar putea fi semnele de insolație.

► Citește și: Insolația la copii: tot ce trebuie să știi despre ea

„Oboseala se instalează de la căldură și poate duce, în situații severe, la convulsii și accidente vasculare cerebrale”, a spus dr. Chandani DeZure, medic pediatru și purtător de cuvânt al Academiei Americane de Pediatrie.

Copiii mici sunt activi și este un lucru bun să fie așa, însă este important să te asiguri că ei nu petrec timp afară atunci când temperaturile sunt ridicate. Încurajează copilul să se joace la umbră sau în interior în timpul orelor de vârf și nu planifica nimic prea obositor de făcut în zilele mai calde, a spus DeZure.

Chiar și atunci când cei mici se joacă afară dimineața și după-amiaza, în zilele mai răcoroase, DeZure recomandă limitarea timpului petrecut afară la două ore cu pauze frecvente de apă.

Ferește-i pe cei mici de căldură

Este extrem de important să ferești bebelușii de lumina directă a soarelui, mai ales dacă aceștia au sub 6 luni. Dacă ieși cu bebelușul în aer liber, în cărucior, asigură-te că nu îi acoperi căruciorul cu o pătură groasă, deoarece aceasta atrage căldura. În schimb, folosește o umbrelă pentru a bloca razele soarelui și pentru a permite aerisirea.

Nu lăsa copilul în mașină, chiar dacă geamurile sunt deschise. Temperatura din interiorul unei mașini poate crește destul de repede, aproape 20 de grade în primele 10 minute, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

► Citește și: Un nou studiu arată că oricine își poate uita copilul în mașină, din greșeală, nu din neglijență

În zilele călduroase de vară, evită să-i faci copilului baie cu apă rece, deoarece temperatura apei îi poate afecta temperatura corpului. În schimb, folosește apă călduță.

► Citește și: Avertisment: 2-3 copii mor săptămânal vara, lăsaţi nesupravegheaţi în maşină. Trebuie să evităm aceste tragedii! - VIDEO

Ține-i copilului pielea acoperită

Îmbrăcămintea trebuie să fie lejeră și respirabilă, dar să acopere pielea. Materialele precum bumbacul și inul sunt cele mai bune pentru a fi purtate vara. Folosește o pălărie cu bor larg pentru a-i ține fața copilului ferit de lumina directă a soarelui. Bebelușii, în special, ar trebui să fie acoperiți cât mai mult posibil, pentru a evita razele directe ale soarelui.

► Citește și: Cum menții copilul în siguranță vara, în timp ce se joacă în aer liber

Asigură-te că aplici protecție solară la fiecare două ore. Asigurați-vă că loținile de protecție solară includ protecție atât împotriva razelor UVA, cât și împotriva razelor UVB și este pe bază de minerale. DeZure recomandă, de asemenea, să verifici îmbrăcămintea de protecție solară care are SPF integrat.

În timpul nopții, îmbracă-ți copilul cu haine mai largi și învelește-l cu un cearșaf. Bebelușii nu ar trebui să aibă nimic lângă ei când dorm, indiferent de anotimp, pentru a minimiza riscul de sufocare.

Menține copilul hidratat

Fii un model pentru copilul tău. Hidratează-te des, astfel încât micuțul tău să îți urmeze exemplul. Consuma fructe, legume și multă apă.

► Citește și: Cum menținem copilul hidratat, vara? Iată 7 sfaturi


 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!