Sari la conținut

Ce ar trebui sa stie un copil pana la terminarea gradinitei

 Adesea, ca parinti, suntem confuzi - oare ce anume ar trebui sa ii invatam neaparat pe copii, ce asteptari ar trebui sa avem de la ei pana cand ajung la scoala?

Confuzia exista pentru ca exista atat de multe posibilitati: am putea sa ii invatam un sport, am putea sa le dezvoltam abilitatile artistice, am putea sa ii invatam sa citeasca si un pic de matematica, am putea sa ii invatam o limba straina...

 Dar daca acestea nu sunt cele mai importante lucruri? As vrea sa va atrag atentia asupra unui text scris de Robert Fulghum acum multi, multi ani: All I Really Need to Know I Learned in Kindergarten.

Ceea ce este important este un set de valori si de comportamente. Sunt acele valori si moduri de comportare care sunt acceptabile in societatea in care traim. Spre ele ar trebui sa ne concentram atentia. Literele se pot invata si mai tarziu, insa valorile trebuiesc repetate iar si iar, pana cand devin propria natura si nu te mai abati de la ele. Ceea ce iti da o sansa mai mare sa duci o viata implinita in societatea actuala.

Care sunt aceste norme pe care ar trebui sa le spunem copiilor, in opinia lui Robert Fulghum:

- imparte-ti lucrurile cu altii

- nu trisa

- nu lovi oamenii

- pune lucrurile la loc, de unde le-ai luat

- strange dupa tine

- nu lua lucruri care nu iti apartin

- spune ca iti pare rau atunci cand ranesti pe cineva

- spala-te pe maini inainte sa mananci

- trage apa

- du o viata echilibrata: invata un pic, gandeste un pic, picteaza, canta, danseaza, joaca-te si lucreaza cate putin in fiecare zi

- atunci cand iesiti din casa fiti atenti la trafic, tineti-va de mana si stati impreuna.

 

Pare o bagatela, nu-i asa?! Dar cati dintre noi, cei maturi nu avem probleme cu ele? Daca toata lumea ar respecta aceste reguli am fi cu totii mai fericiti: nu ar mai exista furturi, nu ar exista criminali, toata lumea ar fi curata si oamenii ar duce vieti mai implinite, mai fericite. 

Citeste si Cum arata cea mai cautata gradinita din lume!

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • carmen popa

    La gradinita copilului meu lucrurile astea si se discuta si se evalueaza la sfarsitul fiecarui an impreuna cu copiii si parintii. Ambii parinti (acolo unde este cazul). Gradinita este aici: www.puiutulpufos.ro. Ar trebui incurajate cazurile concrete si evidentiati educatorii care se tin la curent cu tot ce inseamna educatie moderna in ciuda sistemului prafuit care nu vrea altceva decat sa ii uniformizeze. Si pe ei si pe copiii nostri.

  • Alice Crina Nica

    Cine scrie articolele dvs ar trebui sa stie ca: eu TREBUIE, COPILUL TREBUIE...COPIII TREBUIE sa ...vorbim/scriem corect romaneste...

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!