Sari la conținut

Ce să faci și ce să nu faci, în plină epidemie de Coronavirus

Suntem în plină epidemie de coronavirus și iată ce trebuie să faci și ce să nu faci în această perioadă (valabil pentru toată lumea).

Spală-te pe mâini cel puțin 20 de secunde, de mai multe ori pe zi decât o făceai de obicei.

Folosește în abundență săpun și apă.

Dacă nu ești în apropierea unei toalete pentru a-ți spăla mâinile, folosește dezinfectant de mâni cu cel puțin 60% alcool.

Fă aceste lucruri înainte să te apuci de gătit și înainte de a mânca, după utilizarea toaletei, după ce-ți sufli nasul, tușești sau strănuți.

► Citește și: Cum să fugi de Coronavirus: 5 lucruri pe care trebuie să le dezinfectezi urgent

Ce să NU faci

NU îți atinge ochii, nasul sau gura dacă nu ai mâinile complet igienizate. Dacă ai intrat cumva în contact cu virusul, atingerea feței tale îl poate ajuta să-ți intre în corp.

Ce să faci

Informează-te care sunt simptomele coronavirusului.
Acestea sunt similare cu cele ale gripei: febră, tuse uscată, oboseală.

Ce să NU faci

NU purta mască decât dacă ești bolnav. Măștile ajută la protejarea persoanelor din jur împotriva virusului, dar purtarea uneia când ești sănătos nu face mare lucru. Cererea a fost atât de mare la nivel mondial, încât au început deficiențele. Lasă măștile pentru persoanele care au cu adevărat nevoie de ele, cum ar fi bolnavii sau profesioniștii din domeniul sănătății.

Ce să faci

Să iei măsuri de precauție suplimentare dacă ai peste 60 de ani și ai o afecțiune, deoarece ai un risc mai mare de a dezvolta boala. Grupurile cu cel mai mare risc sunt cele ale persoanelor vârstnice și persoanele cu boli de inimă, boli respiratorii cronice și diabet.

Ce să NU faci

Nu călători dacă ai febră. Dacă te îmbolnăvești în avion, anunță imediat echipajul. Când ajungi acasă, contactează imediat telefonic un medic.

► Citește și: Coronavirus. Ce risc prezintă gravidele și bebelușii?

Ce să faci

Ia în considerare amânarea călătoriilor pe care le aveai programate în perioada imediat următoare. Agențiile de turism sugerează tuturor persoanelor amânarea călătoriilor care nu sunt esențiale. De asemenea, tot ei sugerează tuturor să evite croazierele.

Ce să NU faci

NU intra în panică. În acest moment, oficialii de sănătate publică spun că încă riscul de infectare cu COVID-19 este mic. Ia-ți măsurile adecvate și spală-te cât mai des pe mâini.

Ce să faci

Ia-ți măsurile necesare pentru o eventuală carantină. Organizația Mondială a Sănătății a declarat că este pandemie de COVID-19. Dacă cineva din casa ta se îmbolnăvește, autoritățile locale vor fi nevoite să vă bage în carantină. Asigură-te că ai suficiente alimente în frigider pentru a rezista atâta timp, însă nu goli rafturile magazinelor. 14 zile nu înseamnă chiar așa de mult, totuși.

Ce să NU faci

NU sta cu familia sau cu animalele de companie dacă bănuiești că ai virusul. Pentru a-ți proteja familia, mănâncă și dormi separat de ea. Încearcă să folosești o baie la care ai acces doar tu.

Ce să faci

Cere ajutor din timp dacă ai febră, tuse sau respiri greu. Nu te duce la cea mai apropiata clinică sau spital. Sună-ți meidcul de familie mai întâi pentru a afla protocolul, astfel încât să te asiguri că nu vei răspândi boala și altor persoane.

Ce să NU faci

Nu ieși afară decât dacă trebuie să mergi la medic, după ce l-ai anunțat telefonic înainte. Și dacă trebuie să ieși din casă, evită transportul în comun și taxiurile.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!