Sari la conținut

Ce te faci daca nu ii place sportul?

Ii auzi pe toti parintii din jurul tau: „azi si joi are inot, sambata are tenis” sau „l-am inscris la karate si la dansuri”. Si incerci si tu, cu glas timid si speranta in glas sa intrebi: si lui ii place? Raspunsurile te vor face sa nu mai intrebi a doua oara: „vaai, este innebunit dupa inot, vrea sa mearga la concurs” sau „are deja centura portocalie si vineri are examen pentru urmatoarea”.

Arunci apoi un „la revedere” grabit si fugi inainte de a-ti pune si ei intrebarea fatala: „baiatul tau ce sporturi face?”.

Probabil ai inventa ceva pe moment ca sa nu te simti total penbil, insa adevarul este ca baiatul tau nu face absolut nici un sport si mai mult, este ingrozit de tot ceea ce inseamna educatie fizica. Nu este un copil supraponderal si este destul de activ in parc sau in pauzele de la scoala.

Si totusi...este dezamagit cand se trezeste de dimineata si isi da seama ca este ziua in care are educatie fizica si uraste sa mearga in orice excursie mai lunga decat pana in parc sau cofetarie.

Ai citit, te-ai informat si (chiar daca stiai deja) ai realizat ca sportul este foarte necesar. Dar cum sa faci sa il mobilizezi pe cel mic sa faca miscare? Ai incercat sa il duci la inot, dar dupa primele doua sedinte a izbucnit in lacrimi si a spus ca nu mai vrea. La schi a fost numai una...

Conteaza varsta

In primul rand trebuie sa fii atenta la varsta copilului. Copiii prea mici dusi sa faca un sport pot fi speriati de cadrul organizat si de faptul ca au un profesor. Exista bineinteles si exceptii care pot face inca de la trei ani sport fara nici o problema si cu rezultate foarte bune.

Fiecare copil are ritmul lui propriu de dezvoltare si ceea ce pentru unii este firesc, pentru altii este inca o corvoada. Exista copii care vor sa se joace cat mai mult chiar si la varste mai mari.

Urmareste-ti copilul si vezi cand are insusite notiuni bune de disciplina, ascultare si organizare. Doar in acel moment il vei putea da la un sport. Practicarea oricarui sport presupune lucrurile de mai sus.

Afla de aici daca copilul tau face suficienta miscare. 

Nu renunta

In nici un caz nu trebuie sa il fortezi sa faca miscare! Va capata o aversiune fata de tot ce inseamna exercitiu fizic si asta va avea repercusiuni majore in viata adulta.

Ce poti face este sa ii exploatezi dorinta de a se juca si sa il duci sa faca miscare in locuri in care se poate si distra. Incearca de exemplu vara sa il duci la un parc in care sa se catere in copaci (Parcul Aventura este o astfel de destinatie ideala).  Va fi atras de divertisment si nici nu isi va da seama cand a facut o ora si jumatate de miscare serioasa! Lauda-l dupa aceea si spune-i ca a devenit mai puternic, mai atent si mai organizat. Ii vei creste astfel increderea in sine si il vei face sa incerce si alte trasee sau alte lucruri noi.

Du-te cu el la plimbare si fa scurte competitii: „hai sa vedem cine ajunge primul la toneta cu inghetata” sau „cine ajunge primul la barca are voie sa vasleasca primul”.

Iarna, du-l la sanius si da-te cu el, dar invata-l sa se dea si singur. Se va simti mandru ca a realizat ceva si incet incet va prinde gustul saniusului (pe care nu o sa il piarda niciodata!).

Nu uita insa inainte sa il imbraci bine ca sa nu ii intre zapada in ghete sau in haine si sa gaseasca un motiv pentru a pleca acasa.

Gandeste-te la ce alte activitati distractive poti face cu el ca sa il pui sa se miste si in acelasi timp sa nu simta ca l-ai scos special pentru a face miscare. In continuare iata cateva lucruri care te vor ajuta sa te decizi ce poti face pentru ca cel mic sa devina mai activ.

Ce poti face tu

  • Fii un model pentru el. Copiii care fac parte dintr-o familie activa nu au cum sa nu fie activi. Este deci momentul sa te mobilizezi si sa faci si tu miscare! Nu va functiona sa il lasi la o ora de inot daca nu tu nu faci deloc miscare..
  • Gaseste-i o activitate placuta. Daca nu ii place un sport, nu il mai du cel putin o perioada. Incearca diferite sporturi si activitati pana va gasi ceva ce ii place.
  • Limiteaza-i distractiile de acasa. Adio ore nesfarsite in fata televizorului, calculatorului sau tabletei. Pune o durata maxima de doua ore pe zi pentru aceste activitati si vei vedea ca va trage el de tine sa iasa afara sa se joace si sa alerge.
  • Ofera-i alternative la sporturile organizate: bicicleta, patine cu rotile, badminton.
  • Fa activitati cu intreaga familie. Iesiti seara la plimbare, alergati impreuna sau jucati-va de-a v-ati ascunselea. In weekenduri faceti lucruri distractive care sa implice si o plimbare ceva mai lunga.
  • Da-i sarcini in casa: sa dea cu aspiratorul, sa spele masina, sa adune frunze etc.
  • Muzica in loc de TV: dupa-amiaza incurajeaza-l sa asculte muzica si sa danseze in loc sa se uite la televizor. Fii si tu alaturi de el si distractia va fi garantata!

Concluzie

Nu te uita la ce fac altii, gandeste-te ce poti face tu pentru copilul tau. Incurajeaza-l sa se miste si misca-te si tu alaturi de el. Fii un exemplu si cauta activitati distractive pentru el. Si mai ales, nu il forta! Emotiile negative pot fi extrem de puternice si pot duce la o aversiune fata de sport pentru o viata intreaga.

Sursa foto: folkhaven.files.wordpress.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!