Sari la conținut

Cele mai prietenoase strategii pentru îmbunătățirea abilităților matematice la copii

Matematica nu este deloc o materie ușoară, nici pentru copii, nici pentru noi, părinții lor. Din păcate, însă, este destul de important ca cei mici să îi acorde atenția cuvenită, cel puțin în primii ani de școală, până descoperă care le este adevărata pasiune și ce cale vor să urmeze. Și pentru că nu îi putem lăsa singuri, în tot acest drum provocator, trebuie să găsim cele mai bune strategii să ne asigurăm că înțeleg importanța acestei materii și că le oferim uneltele necesare pentru a-i face față cu brio.

Cum ne putem apropia copiii de matematică? Vă propunem câteva strategii prietenoase, destul de simplu de pus în practică:

Matematică distractivă, în viața de zi cu zi
- Transformă activitățile de zi cu zi în lecții distractive de matematică. Introduceți jocuri și aplicații educaționale care îmbină învățarea cu jocul. Gătitul împreună, de exemplu, este o oportunitate perfectă pentru lecții practice de matematică, introducând măsurarea și măsurare proporțiile. Astfel de activități fac matematica plăcută și îi arată utilitatea, distrugând orice bariere mentale pe care copilul le-ar putea avea față de subiect.

Resurse personalizate – Alegeți resurse de învățare care rezonează cu stilul unic al copilului tău. Spre exemplu, dacă el tău reține mai bine ceea ce vede, atunci te poți folosi de materiale frumos colorate. Dacă, pe de altă parte, învață mai bine kinestezic, ar putea prefera jocurile fizice de matematică sau proiectele de construcție.

Citește și Metoda japoneză care crește puterea de concentrare și atenția

Atitudine și limbaj pozitive – Ca în orice domeniu, atitudinea pe care părintele o manifestă este preluată foarte ușor și de copil. De aceea, atunci când vine vorba despre matematică, este important să adopți o mentalitate pozitivă, axată pe creștere. Încurajează-ți copilul cu expresii de genul „Matematica este un puzzle pe care îl putem rezolva”, în loc să te concentrezi pe latura dificilă a acesteia. Încadrarea pozitivă ajută la dezvoltarea rezistenței și a dorinței de a aborda problemele provocatoare.

Implicați școala
– Este esențială implicarea activă în mediul educațional. Comunicați în mod regulat cu profesorii, pentru a înțelege progresul și provocările copilului dumneavoastră. Participarea la evenimente sau ateliere de matematică la școală vă poate oferi, de asemenea, perspective asupra metodelor de predare eficiente și modul în care acestea pot fi aplicate acasă.

Arată-i utilitatea matematicii - Arată-i copilului tău cum se folosește matematica în viața de zi cu zi. Discutați modul în care matematica este implicată în activități precum sportul (punctaj, statistici), cumpărături (reduceri, buget) sau chiar în natură (modele, simetrie). Spre exemplu, calculați împreună cât costă familia voastră faptul că cineva a lăsat becul aprins în baie timp de 10 ore, peste noapte. Este un bec LED, care consumă 10W pe oră, înmulțit cu 10 ore = 100W. Iar un KW costă aproximativ 2 lei. Copilul va înțelege mai ușor logica matematicii și va fi mai atent data viitoare cu bugetul familiei. Încurajându-l să aplice matematica în lumea reală îi arăți adevărata utilitate a acestei materii, făcând subiectul mai interesant și mai puțin abstract.

Tehnologie și instrumente - Îmbrățișați tehnologia ca un aliat valoros, pentru a face matematica captivantă. Explorați aplicații și instrumente online care transformă conceptele matematice în experiențe interactive. Luați în considerare gadgeturi precum jucăriile matematice interactive sau software-ul educațional care oferă o abordare practică a învățării matematicii.

Învățare prin colaborare - Încurajează-ți copilul să studieze cu colegii. Învățarea în grup poate fi foarte benefică, deoarece copiii învață adesea bine unii de la alții. Ei pot împărtăși diferite metode de rezolvare a problemelor și pot sprijini reciproc călătoria de învățare. Organizați sau încurajați participarea la grupuri de studiu, fie în persoană, fie virtual.

Ai răbdare - Imaginează-ți că acum tu, ca părinte, trebuie să înveți ceva complicat, precum chineza. Poate fi demotivant dacă nu ai pe cineva care să te ajute, care să aibă răbdare și să te înțeleagă, mai ales în condițiile în care specia noastră devine din ce în ce mai superficială, mai grăbită, mai puțin dispusă să aloce timp de calitate.

Folosește disonanța cognitivă - Spune-i că este bun la matematică, chiar dacă este destul de mult loc pentru îmbunătățiri. Fă-l și pe el să spună același lucru și fă-l să spună altor copii că matematica este cool. Atunci va începe să se comporte ca și când așa este. Mai mult, este important să recunoști și să sărbătorești fiecare pas al progresului, indiferent de dimensiunea lui. Această recunoaștere crește moralul și întărește valoarea persistenței și a efortului.

Mindfulness și anxietate matematică – Abordează orice semn de anxietate matematică. Practici precum mindfulness pot ajuta copilul să gestioneze stresul legat de matematică. Învață-i exerciții de respirație sau tehnici de relaxare pe care să le folosească înainte de a aborda problemele de matematică. Reducerea anxietății poate îmbunătăți semnificativ capacitatea de concentrare și de procesare a conceptelor matematice.


 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!