Sari la conținut

Copii mici: cobaii tehnologiei

Iti este familiara imaginea unui copil mic care se joaca pe telefon? Dar a unui bebelus care sta la masa de seara cu ochii intr-o tableta?

Din pacate, aceasta realitate este din ce in ce mai prezenta in vietile copiilor nostri. Conform unor statistici recente, mai mult de doua treimi din copii de doi ani (din SUA) folosesc tablete, mai mult de jumatate se joaca pe smartphone si 1 din 4 folosesc un tip de tehnologie in timpul mesei.

Ma ia deja cu fiori numai cand citesc statistica si imi vine sa spun ca nu este adevarat. Dar gandidu-ma la multi dintre cunoscutii mei, parca, parca, incep sa nu mi se mai para atat de aberante aceste statistici. Cunosc o groaza de parinti care folosesc pe post de dadaca tableta sau telefonul. Nici eu nu ma consider fara vina si recunosc ca imi las baiatul sa se joace (cu program) pe tableta. Are insa 6 ani.

Care este problema

Problema cea mai mare folosirea excesiva  a tehnologiei in cazul bebelusilor si copiilor mici este ca le rapeste timp pretios de interactiune cu alti oameni. Rezultatele se vad in intarzierea vorbirii si probleme de dezvoltare sociala.

Iti dai seama de acest lucru intuitiv, numai uitandu-se la un om care foloseste o tableta: are capul aplecat, are castile in urechi si este imersat in lumea ui virtuala. Nu vede nimic in jur, nu aude nimic. Sunt doar el si tableta lui.

Exista insa o diferenta importanta: orice om matur nu a pornit in viata cu ajutorul tehnologiei (s-a uitat maxim la televizor) ci a invatat sa socializeze si sa vorbeasca cu ajutorul oamenilor.

Practic, pe copiii de astazi se face un experiment in masa. Nu stim inca ce efect va avea introducerea tehnologiei in viata lor la varste atat de fragede. O putem intui si putem aduce argumente pro si contra, insa numai timpul ne va spune daca a avut efecte benefice sau dimpotriva.

Personal nu cred ca interactiunea umana poate fi substituita de nici un aparat, oricat de sofisticat ar fi si orice softuri inteligente ar contine.

Interactiunea umana presupune dragoste, caldura sufeteasca, rabdare, adaptare la firea si starea copilului.

Pana la 3 ani creierul copilului se afla in stadiul cel mai rapid de dezvoltare si daca in acest timp nu isi dezvolta abilitatile de vorbire si limbaj prin comunicare umana continua, cel mai probabil va avea de suferit.  Cu cat interactioneaza mai putin cu oamenii, cu atat mai greu isi va dezvolta abilitati bune de vorbire.

Rezultatele unui studiu recent

Conform unui studiu efectuat de Asociatia Americana pentru Vorbire-Limbaj-Auz pe un esantion de 1000 de parinti:

68% din copiii de 2 ani ai acestor parinti folosesc tableta; 59% folosesc smartphone-urile si 44% consolele de jocuri.

52% spun ca sunt ingrijorati ca folosirea gresita a tehnologiei are impact negativ asupra dezvoltarii calitatii conversatiilor cu copii, si aproape acelasi procentaj spun ca au mai putine conversatii decat ar dori din cauza tehnologiei.

Printre subiectele de ingrijorare a fost si cel al pierderii auzului copiilor; 72% dintre parinti s-au pus de acord ca zgomotul mare a aparatelor (in special din cauza castilor) poate duce la pierderi de auz la copii. Cuplat cu cercetarea care arata ca unul din 5 americani (peste 12 ani) are probleme de auz care fac comunicarea dificila ne duce la conturarea unei probleme c u adevarat grave.

Citeste si cum calculatoarele si tabletele infulenteaza negativ dezvoltarea copiilor.

Sondajul nu a venit numai cu vesti proaste. Marea majoritate a parintilor intervievati au raportat ca le-au pus limite copiilor lor in utilizarea tehnologiei.

In cazul copiilor mici, care invata sa vorbeasca si sa comunice, tehnologia trebuie folosita cu mare grija si sporadic, pentru ca ii poate intarzia sau chiar impiedica sa isi dezvolte abilitati bune de vorbire si comunicare prin limbaj. 

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!