Sari la conținut

Copiii și mass-media. Sfaturi de la Academia Americană de Pediatrie (AAP)

Într-un mediu în care copiii cresc prin mediul digital, este important să-i ajutăm să învețe conceptele sănătoase de utilizare digitală. Părinții joacă un rol important în dezvoltarea acestor abilități.

Iată câteva sfaturi de la AAP pentru a ajuta familiie să gestioneze mai bine peisajul media care este în continuă schimbare:

Creează-ți propriul plan media de pe care să-l utilizezi în familie. Media ar trebui să funcționeze pentru tine și în cadrul valorilor familiei. Atunci când este utilizată în mod adecvat, media poate îmbunătăți viața de zi cu zi. Dar, atunci când este utilizată în mod necorespunzător, mass-media poate afecta multe activități importante, cum ar fi interacțiunea față în față, timpul petrecut în familie, plimbările în aer liber, exercițiile fizice și somnul.

Tratează mass-media ca orice alt mediu din viața copilului tău.
Aceleași principii parentale se aplică atât în mediul real, cât și în medil virtual. Stabilește limitele; copiii au nevoie de ele și așteaptă să le primească. Cunoaște-i pe prietenii copilului tău, atât online cât și cei cu care se întâlnește în fiecare zi. Știi ce platforme, software și aplicații folosește copilul tău, ce site-uri vizitează pe web și ce face în mediul online?

Setează limite și încurajează timpul de joacă. Utilizarea mass-media, la fel ca toate celelalte activități, ar trebui să aibă limite rezonabile. Jocul stimulează creativitatea, așa că este necesar să faci din timpul de joacă o prioritate zilnică, în special pentru copiii foarte mici.

Timpul petrecut în fața ecranului de către copilul tău nu trebuie să fie întotdeauna petrecut de unul singur. Co-vizualizează, joacă-te și colaborează cu copilul tău atunci când utilizează gadgeturile - încurajează interacțiunile sociale, legătura și învățarea. Joacă un joc video cu el. Este o modalitate bună de a demonstra că poți să te joci cu el. Urmăriți o emisiune împreună; veți avea ocazia să vă prezentați și să vă împărtășiți propriile experiențe de viață și perspective și îndrumări. Nu monitoriza copilul doar online, interacționează cu el.

► Citește și: Este sigură pentru copii aplicația TikTok?

Fii un exemplu bun pentru copilul tău. Deoarece copiii tind să imite persoanele mai în vârstă decât ei, limitează-ți propria utilizare a timpului petrecut pe rețelele de socializare. De fapt, vei fi mai disponibilă pentru copilul tău dacă interacționezi cu el,  îl îmbrățișezi și te joci cu el, decât să stai pur și simplu în fața unui ecran.

Cunoaște valoarea comunicării față în față. Copiii foarte mici învață cel mai bine prin comunicare. Conversațiile pot fi față în față sau, dacă este necesar, cu video dacă este vorba despre un părinte care călătorește mult sau un bunic care locuiește în alt oraș. Cercetările au arătat că este acea „conversație în care oferi și primești” care îmbunătățește abilitățile lingvistice - cu atât mai mult decât ascultarea „pasivă” sau interacțiunea unidirecțională cu un ecran.

► Citește și: Copilul tău pe internet? NU! 5 tipuri de fotografii pe care să nu le mai postezi niciodată

Nu folosi tehnologia ca o armă emoțională. Mass-media poate fi foarte eficientă în a menține copiii liniștiți și calmi, dar nu ar trebui să fie singurul mod în care ei învață să fie calmi și relaxați. Prichindeii trebuie învățați cum să-și identifice și să-și gestioneze emoțiile puternice, să-și găsească activități pentru a gestiona plictiseala sau să se calmeze prin respirație, vorbind despre modalități de rezolvare a problemei și găsirea altor strategii de canalizare a emoțiilor.

Este bine ca adolescentul tău să petreacă timp în mediul online. Relațiile online fac parte din dezvoltarea tipică a adolescenților. Social media poate sprijini adolescenții în timp ce explorează și descoperă mai multe despre ei înșiși și despre locul lor în lume. Doar fii sigură că adolescentul tău se comportă adecvat atât în lumea reală, cât și în cea virtuală. Multor adolescenți trebuie să li se reamintească faptul că setările de confidențialitate ale unei platforme nu fac ca lucrurile să fie „private” și că imaginile, gândurile și comportamentele pe care ei le împărtășesc online vor deveni instantaneu o parte a amprentei lor digitale la nesfârșit. Menține liniile de comunicare deschise și anunță-l că ești acolo dacă are întrebări sau nelămuriri.

► Citește și: Experiment: 15 din 17 copii sunt dispuși să plece cu un străin deși știu că nu ar trebui. Care este cauza

Avertizează-ți copilul despre importanța vieții private și pericolele prădătorilor sexuali. Adolescenții trebuie să știe că, odată ce conținutul este împărtășit cu alții, nu vor putea să îl șteargă sau să-l elimine complet și include mesaje cu imagini necorespunzătoare. De asemenea, este posibil să nu știe sau să aleagă să nu utilizeze setările de confidențialitate și trebuie să fie avertizați că infractorii sexuali folosesc adesea rețele sociale, camere de chat, e-mail și jocuri online pentru a contacta și exploata copiii.

Amintește-ți: copiii vor fi copii. Ei vor face greșeli folosind mijloacele media. Încearcă să gestionezi erorile cu empatie și să transformi o greșeală într-un moment din care copilul poate învăța ceva. Dar unele acțiunii, cum ar fi bullying-ul sau postarea de imagini de auto-vătămare, ar putea fi un steag roșu, care indică probleme. Părinții trebuie să observe cu atenție comportamentele copiilor lor și, dacă este nevoie, să solicite ajutor profesional de susținere, inclusiv medicului pediatru al familiei.

Media și dispozitivele digitale sunt o parte integrantă a lumii noastre de astăzi. Avantajele acestor dispozitive, dacă sunt utilizate moderat și adecvat, pot fi mari. Dar, cercetările au arătat că timpul petrecut cu familia, prietenii și profesorii joacă un rol esențial și chiar mai important în promovarea învățării copiilor și a dezvoltării sănătoase a acestora. Păstrează interacțiunea directă cu copilul și nu lăsa să se piardă în spatele unui flux de mass-media și tehnologie.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!