Sari la conținut

Este sigură pentru copii aplicația TikTok?

Sunt adolescenți și copii care nu se satură niciodată de TikTok. Dacă ești îngrijorat ca și părinte de ceea ce vede copilul tău în această aplicație, să știi că nu ești singurul părinte în această situație. De la conținut inadecvat la securitatea datelor utilizatorului, iată ce trebuie să știi despre TikTok.

Cu 1,4 miliarde de descărcări până în prezent, TikTok este o aplicație video de social media pentru adolescenți și tineri. În timp ce copiii descarcă aplicația, părinții se întreabă ce este acest TikTok și de ce toată lumea este înnebunită după el? De unde a venit? Și, cel mai important, este sigur?

"Deși poate părea că a apărut de nicăieri, aplicația a fost lansată initial în septembrie 2016. În 2018 a fost cumpărată de o companie din Beijing și fuzionată în aplicația chineză TikTok", explică Titania Jordan, ofițerul principal de parenting al aplicației de control Bark.
"Indiferent de platforma de socializare pe care o folosește copilul tău – chiar dacă este o versiune limitată, de încredere, destinată copiilor, precum Youtube Kids, TikTok permite utilizatorilor să contacteze pe oricine din lume", notează Jordan, și având în vedere natura platformei, are propriile sale pericole.

► Citește și: Ne dispar copiii! Sunt răpiți și au loc crime! Vrem strategie națională pentru siguranța copiilor în școli

Folosirea aplicației TikTok de către copii – aceștia pot fi vizați de prădători

"Ca orice platformă de socializare care are funcția de mesaj direct sau de comentariu, există întotdeauna posibilitatea ca micuțul tău să poată discuta cu oricine, inclusiv cu persoanele străine", spune ea.

TikTok este o platformă care încurajează performanța, iar mulți utilizatori sunt încântați să-și prezinte talentele Acest lucru poate face ușor pentru prădători șă folosească complimentele, făcându-i pe copii să se simtă speciali în timp ce îi fac să se simtă în largul lor.

Jordan subliniază faptul că funcția Duets a aplicației, care permite duetul dintre 2 utilizatori în ceea ce privește videoclipurile și sincronizarea buzelor sau dansul alături de celălalt utilizator, a fost exploatată de prădătorii sexuali. BuzzFeed News a raportat despre această problemă în luna iunie, menționând că prădătorii pândesc aceste astfel de duete și folosesc această funcție din aplicație pentru a trimite mesaje tinerilor creatori.

Folosirea aplicației TikTok de către copii – este ușor să întâlnești un conținut necorespunzător

"Aplicația este împărțită în 2 secțiuni principale. Prima dintre ele este denumită For YouPentru tine, care este un flux general de algoritmul de videoclipuri similare cu pagina de explorare a Instagramului", explica Wired. "Dacă glisezi în stânga, vei vedea un feed personalizat, numit Following cu videoclipuri încărcate de persoanele pe care alegi să le urmărești. Este un flux public care este deosebit de problematic", remarcă Jordan.

Chiar dacă îți setezi propriul cont ca fiind privat, este posibil tot să fii expus la conținuturi sexuale sau violente postate în public feed. De la TikTokuri sexuale excesiv la cascadorii periculoase din punct de vedere fizic pe care copiii le-ar putea dori să le facă, la comentarii excesiv de rasiste și discriminatorii, există o gamă largă de conținut cu privire la ceea ce se întâmplă pe această platformă.

► Citește și: Experiment: 15 din 17 copii sunt dispuși să plece cu un străin, deși știu că nu ar trebui. Care este cauza

Folosirea aplicației TikTok de către copii – conversațiile din jurul sănătății mentale pot fi deosebit de periculoase

"În ambele fluxuri menționate mai sus, TikTok poate să aibă conținut extrem de personal sau de sensibil", notează Jordan. "Nu numai că aceste videoclipuri pot deranja spectatorii care le văd în trecere, dar reacțiile la postări ar putea încuraja auto-vătămarea. Copiii care sunt predispuși la depresie sunt adesea întâmpinați cu reacții respingătoare și sarcastice", spune ea. Unii chiar sunt încurajați public să încerce sinuciderea.

Folosirea aplicației TikTok de către copii – natura aplicației le poate provoca anxietate

"TikTok încurajează crearea de conținut, deoarece utilizatorii pot folosi funcția Reacții pentru a oferi feedback în ceea ce privește videoclipurile preferate cu propriile preluări. În timp ce această funcție ar putea sprijini impulsurile artistice ale copilului, ar putea provoca și anxietate", spune Jordan.

"Copiii s-ar putea simți presați să creeze conținut din ce în ce mai bun, iar acest lucru poate provoca anxietate, mai ales dacă nu devin populari", explică ea. Și mulți aleargă după această popularitate, luând parte la provocări, care pot fi adesea periculoase. Luăm, de exemplu, Cinnamon Challenge, Choking Game și Kiki Challenge.

Folosirea aplicației TikTok de către copii – ar puea deveni victime ale infracțiunilor informatice

"Spre deosebire de Twitter sau Facebook, TikTok ar putea duce la cyberbullying și trolling. Când videoclipurile nu sunt amuzante sau de succes, sunt denumite cringe", spune Jordan. Alimentează pofta agresorilor de a se distra pe seama lor. Oamenii pot crea, de asemenea, mai mult conturi pentru a viziona videoclipurile persoanelor pe care nu le plac sau nu le suportă în viața reală. Trolling-ul este popular și pe TikTok – mai ales prin funcția Reacții.

► Citește și: Copilul tău pe internet? NU! 5 tipuri de fotografii pe care să nu le mai postezi niciodată

Folosirea aplicației TikTok de către copii – există probleme de confidențialitate în ceea ce privește datele utilizatorului

La începutul acestui an, Comisia Federală pentru Comerț a amendat TikTok cu 5,7 milioane de dolari pentru încălcarea Legii de protecție a confidențialității online în rândul copiilor.

Aceasta este cea mai mare pedeapsă civilă din istorie în ceea ce privește intimitatea copiilor. Legea impune companiilor să obțină consimțământul părinților pentru a colecta datele copiilor sub 13 ani, iar TikTok nu a făcut acest lucru. De asemenea, TikTok nu a reușit să anunțe cu exactitate modul în care au colectat datele copiilor sau le permit să solicite eliminarea acestor date.

"Având în vedere acest lucru, mii de părinți s-au plâns, iar TikTok a lansat eforturi sporite pentru îmbunătățirea vieții private și securității pe platformă, potrivit lui Jordan. Cu toate acestea, cazul este un motiv pentru care părinții ar trebui să rămână vigilenți împotriva abuzurilor de date", spune ea.

Ca și părinte, trebuie să iei imediat următoarele măsuri de siguranță

  • Gestionează setările copilului în aplicație
  • Poartă un dialog deschis despre această aplicație și practicile de siguranță pe internet
  • Înțelege de una singură această aplicație prin a o descărca și de a vedea despre ce este vorba, astfel încât să poți să-ți întrebi copilul despre ceea ce vede el în această aplicație.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!