Sari la conținut

Copilul de 2 ani – cum să îl ajuţi să îşi dezvolte imaginaţia!

Copilul de 2 ani – La ce să te aştepţi

Dacă micuţul tău este în pragul celor 24 de ani, cu siguranţă ai observat că, voit sau nu, ai început să îţi împarţi casa cu tot felul de creaturi: unicorni, Batman, Spiderman, Prinţese Sofia şi nu numai. Copilul tău are o imaginaţie din ce în ce mai bogată, guriţa nu prea îi mai tace (mai ales că vorbeşte şi singurel), de ce – urile sunt la locul lor.

Oricât de obositori ar fi micuţii în această perioadă, trebuie să te înarmezi cu răbdare – pentru că ei învaţă, îşi dezvoltă imaginaţia, cunosc lumea! Tot ce poţi face este să stai deoparte, să îl laşi să creeze singuri scenarii sau, şi mai bine decât atât: să te implici! Imaginaţia unui copil de doi anişori se dezvoltă singură, dar sunt o mulţime de lucruri pe care le poţi face stimularea acesteia .

Copilul de 2 ani. Cum funcţionează imaginaţia lui

La vârsta de doi ani, imaginaţia copilului se dezvoltă în paralel cu capacitatea de a gândi abstract –canapeaua se transformă într-o navă spaţială,felia de pâine este un dinozaur care stă pe farfurie  - şi de a depăşi nivelul în care imită tot ceea ce vede.

Copilul de 2 ani. De ce trebuie să îi stimulezi imaginaţia

Îşi dezvoltă mai uşor vocabularul – Creând tot felul de poveşti cu zâne, prinţi şi eroi, copilul aude şi reţine cuvinte noi.

Învaţă să preia controlul – Fiind regizorul propriilor poveşti, copilul de doi ani învaţă că poate să facă tot ceea ce doreşte. El decide care dintre eroi iese învingător şi  în cât timp învaţă micul prinţi din cărticica de colorat sa facă la oliţă – căpătând astfel un simţ al independenţei şi al puterii care îi vor fi de folos mai târziu.

Învaţă regulile sociale- Faptul că stă în parcule cu alţi copii şi fac împreună castele de nisip nu îl ajută doar să îşi stimuleze îndemânarea, ci şi să socializeze, să interacţioneze, să înţeleagă că nu este singurul care are nevoi în lumea aceasta şi chiar să rezolve conflicte.

Învaţă să rezolve probleme – Nu poţi rezolva o problemă, dacă nu te afli în miezul ei. Nu poţi învăţa să rezolvi cu uşurinţă probleme, dacă nu te loveşte adesea de ele. Creând scenarii, alături de copilul tău, îl ajuţi să îşi dezvolte o gândire creativă pentru tot restul vieţii. Specialiştii susţin că prichindeii cu imaginaţie bogată sunt adulţii de mai târziu creativi în rezolvarea problemelor.

Copilul de 2 ani. Cum îl poţi ajuta să îşi dezvolte imaginaţia

Citeşte-i – Citeşte-i poveşti despre tărâmuri şi oameni despre care nu credea că pot exista, cărţi cu imagini mari şi colorate, cu imaginaţi dintre cele mai variate (cu albine, deşerturi, excavatoare,  broaşte ţestoase, case în stil japonez etc). Interpretează personaje, schimbă-ţi vocea, tonul, întreabă-l, din când în când, cum crede că se continuă povestea. Fii curios cu el şi ajută-l să fie curios cu tine.

Inventaţi împreună poveşti – Începe tu povestea, lasă-l să o continue, preia tu ştafeta şi tot aşa… Nu întrerupe jocul dacă el te imită; e cea mai bună modalitate pentru el să înveţe. Puteţi face acest lucru şi când sunteţi în maşină şi micuţul se plictiseşte teribil :)

Roagă-l să îşi interpreteze operele de artă – Ori de câte ori micuţul colorează sau pictează, implică-te! Nu lăsa foaia deoparte, bucuroasă că ţi-a mai dat 5 minute de linişte! Întreabă-l ce a pictat, de ce aşa, de ce a folosit acolo culori, cere-i cât mai multe detalii şi laudă-l pentru talentul său.

Faceţi muzică – Poate că nu este pregătit pentru lecţii de pian, dar cu siguranţă poate cânta, dansa şi cânta la instrumente de jucărie. E obositor, ştim, dar îlajută enorm!

Creaţi scenarii în care chiar voi sunteţi personajele – Fii unicornul lui, inamicul lui, aliatul lui, broasca lui şi orice altceva visează. Jucaţi-vă cu emoţiile, pretindeţi că sunteţi supăraţi, veseli, optimişti, încântaţi… Va înţelege mult mai bine relaţiile de tip cauză-efect.

Folosiţi-vă de obiectele din casă – Transformaţi prosoapele în turbane, brăţările din plastic în obiecte de lux, cărţile de joc în corturi pentru pitici etc. Copilului îi este mult mai uşor să îşi imagineze, având obiectele în faţă.

Limitează timpul petrecut în faţa ecranelor – Poate chiar la 0!  - Vă puteţi uita împreună la desene care prezintă un cangur şi mediul în care trăieşte sau moduri distractive de a învăţa numerele. Numai că nu exageraţi! S-ar putea să creşteţi un copil care ştie să numere până la 10, dar să nu înţeleagă ce spui, când îi ceri trei creioane.

► Citeşte şi Autismul virtual – afecţiunea modernă care îi afectează pe copiii tehnologizaţi

Copilul de 2 ani. Cum să faci faţă cu brio imaginaţiei sale

Impune nişte limite – Învaţă-l că e bine să se joace cu sabia, dar nu să îi dea cu ea în cap fratelui bebeluş, doar pentru că aşa ar putea fi povestea. În schimb, când îţi spune că nu puteţi mânca pe masa din bucătărie că acolo şi-a construit propriul iglu, nu ar fi rău să respecţi din când în când dorinţa lui şi să ieşiţi la un picnic pe… parchetul din living.

Acceptă- i prietenii imaginari – Faptul că micuţul tău are un prieten imaginar îţi transmite că este sociabil şi creativ şi că a găsit o modalitate prin care să îşi gestioneze temerile şi grijile. Studiile arată că aproape jumătate dintre copii au un prieten imaginar, într-o anumită etapă. Fii prieten cu prietenul imaginar al copilului tău. Nu îi spune acestuia că minte, încearcă doar să îi urmăreşti îndeaproape comportamentul şi să i-l corectezi, acolo unde este cazul.

► Citeşte şi - Ai vorbit vreodată cu prietenii imaginari ai copilului tău?

Acceptă dezordinea – Lasă-l să se mai joace cu făina, să îşi împrăştie lucrurile, să creeze scenarii prin toate colţurile casei. Este semn de bucurie! Este semn că ai un copil sănătos, fericit şu creativ.

► Citeşte şi 7 obiceiuri aparent enervante ale copiilor, foarte benefice pentru dezvoltarea lor

Sursa foto: Free pik

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!