Sari la conținut

Cum il ajuti pe scolarul mic cu temele de acasa

A inceput scoala asa ca toate problemele legate de teme pentru acasa revin, mai ales in cazul scolarului mic. Cum il ajuti? Trebuie sa-l ajuti?

In primul rand scolarul mic are nevoie de ajutorul parintilor pentru temele de acasa. In cazul copilului in cursul primar colaborarea intre parinte si invatator trebuie sa fie deplina, in folosul copilului. Cei mici nu au imprimata rigurozitatea muncii si implicit temele pentru acasa par o corvoada pentru ei. Aici intervine parintele care ii poate oferi ajutor. Temele pentru acasa, in cazul scolarului mic sunt o buna ocazie pentru parinti de a imprima norme, reguli, consecventa si rigurozitate. Toate acestea se invata mai usor la varste mici si sunt esentiale pentru succesul in viata.

Iata cum il ajuti pe scolarul mic cu temele pentru acasa

1. Stai cu el si elaborati de fiecare dacat un plan pentru temele de acasa. Planul trebuie sa fie minim. Ce teme se fac mai intai, ce lectii se citesc, cum te organizezi. Toate acestea trebuie facute mereu pe parcursul claselor mici, pentru ca numai asa se imprima cu adevarat deprinderea lucrului individual.

2. Mobilizeaza-l sa se concentreze. Copilul mic (cei de 5-8 ani) au o capacitate redusa de focalizare si concentrare. De regula un copil la varsta aceasta nu poate ramane concentrat mai mult de 20-30 de minute. Stai cu el pentru a-l ajuta sa se focalizeze, dar nu-l indemna excesiv si mai ales respecta ritmul lui. Faceti pauze scurte in care sa vorbiti sau sa povestiti ceva la fiecare 20-30 de minute, sau chiar mai des, daca este nevoie. Pauzele au rolui de a-l face mai atent in momentele in care se concentreaza si, implicit, ii cresc eficienta scolara.

3. Ajuta-l. Invata-l pe cel mic sa spuna cand nu a inteles. Este o arta sa constientizezi in scolarul mic diferenta intre "lectie inteleasa" si "lectie neinteleasa" dar daca reusesti ai facut un mare pas inainte. Daca copilul iti spune ca a inteles consolideaza informatia si verifica daca a retinut detaliile corecte, daca nu a inteles, lauda-l pentru faptul ca a recunoscut asta si explica-i. Comparatiile, desenele si explicatiile raportate la situatii reale sunt cele mai bune cai prin care il poti face sa inteleaga.

4. Nu-l pedepsi. Este o mare greseala sa pedepsesti un scolar mic pentru un esec. O sa se ascunda, o sa-si pirda increderea in sine. Explica-i unde a gresit, dojeneste-l si ajuta-l. Dar nu-l pedepsi niciodata.

As mai adauga ca parintele trebuie sa acorde credit neconditionat copilului cand este vorba despre ceea ce iti spune sau povesteste legat de scoala si de cele ce se perec la scoala. Verifica informatiile lui, dar pleaca mereu de la ideea ca cel mic are dreptate. Este primul pas pentru a construi o relatie de incredere si sustinere intre tine ca parinte si copilul tau si este esentiala pentru reusitele scolare.

Citeste si:

6 lucruri rele pe care le invata copilul la scoala
Trucuri ca sa nu intarzii la gradinita sau la scoala
Esecul, primul pas catre succes

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!