Sari la conținut

De ce copilul meu de 1 an și jumătate nu vorbește încă?

Copiii cresc și se dezvoltă în ritmul lor, însă uneori situația poate deveni confuză și îngrijorătoare atunci când cel mic pare să nu nu-și dezvolte abilitățile ligvistice. Dacă puiul tău de 1 an și jumătate nu reușește să scoată niciun cuvânt, poate exista o problemă în ceea ce privește auzul sau o întârziere a dezvoltării.

Există posibilitatea ca aceste întârzieri să fie temporare. Dacă micuțul tău pare să audă, înțeleagă și să urmeze instrucțiunie, în ciuda faptului că nu vorbește prea mult, și nu există alte semne de dezvoltare întârziată, este posibil să fie nevoie doar de mai mult timp. Da fapt, unul din cinci copii învață să vorbească și să folosească o gamă mai largă de cuvinte mai târziu decât ceilalți copii de vârsta lor.

Dezvoltarea limbajului

Capacitatea unui copil de a comunica crește foarte mult în perioada 1 și 2 ani. În acest timp, vocabularul copilului se extinde până la 100 de cuvinte, iar copiii mici merg de la cuvinte simple („mama”, „dada” și „pa la revedere”) la rostirea de propoziții și întrebări din două cuvinte, precum „Ce este asta?” și „Mai mult suc!”

► Citește și: Copilul de 18-24 luni – singurele progrese care contează cu adevărat

La vârsta de 1 an și jumătate copilul tău va putea să facă următoarele:

  • Să pună întrebări scurte „Unde este pisicuța?” sau „La revedere”
  • Urmează comenzile simple
  • Numește câteva obiecte comune
  • Identifică părțile corpului
  • Spune mai multe cuvinte în fiecare lună, învățând un cuvânt nou sau două în fiecare săptămână.


Copilul de 1 an și jumătate nu vorbește, deocamdată. Cauze posibile

Este posibil ca prichindelul tău să aibă nevoie de timp pentru a începe să rostească cuvinte. Cu toate acestea, dacă nu dă semne că ar putea să facă acest lucru, ar putea fi din diferite motive, precum:

Dezvoltare întârziată a vorbirii

Copiii cu frați mai mari pot începe să vorbească mai târziu. Uneori, un frate mai mare vorbește suficient, cât și pentru fratele mai mic. Copilul va învăța să vorbească pe măsură ce crește.

► Citește și: Întârzierea vorbirii la copiii mici nu e mereu motiv de îngrijorare

Probleme cu auzul

În multe cazuri, părinții nu își dau seama dacă micuțul lor are probleme cu auzul, decât atunci când ar fi trebuit să înceapă să vorbească și nu o face.
Dacă ești îngrijorată că puiul tău ar putea avea probleme cu auzul sau dacă ai antecedente familiale în ceea ce privește pierderea auzului, atunci poate că ar trebui să îi testezi auzul.

Probleme de vorbire

Dacă micuțul tău aude perfect, dar totuși are probleme cu formularea cuvintelor, cel mai probabil există o problemă la nivelul limbii sau a gurii.

Deficiențele vorbirii includ probleme cu limba sau cu cerul gurii. O problemă orală-motorie apare atunci când zonele creierului responsabile de vorbire au dificultăți în coordonarea buzelor, limbii și maxilarului pentru a produce sunete de vorbire.

Copiii cu probleme orale-motorii pot avea și dificultăți de hrănire. Dacă se suspectează o astfel de problemă, mergi cu copilul la medicul pediatru pentru o evaluare, împreună cu medicul logoped.

► Citește și: De la ce vârstă începe un copil mic să te asculte

Cum să imbunătățești dezvoltarea vorbirii

Experții sfătuiesc părinții să mențină conversații cu copilul, pe tot parcursul zilei. Citiți împreună, discutați despre activitățile pe care urmează să le faceți împreună, cântați etc.

Încurajează copilul să vorbească, punând întrebări deschise.

Sursa
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!