Sari la conținut

De ce copilul pare să se comporte frumos cu toată lumea, în afară de părinții lor?

În prima zi când fiul meu s-a întors la grădiniță, nu aveam idee la ce să mă aștept. Toți părinții s-au așezat stânjeniți și au vorbit puțin, în timp ce încercau să nu pară inconfortabil. După câteva minute, profesorii s-au prezentat, au oferit o imagine de ansamblu asupra zilei obișnuite petrecute la grădiniță și apoi ne-au invitat să venim cu întrebări. Habar nu aveam ce să întreb, așa că am ales să tac. În ciuda tăcerii mele, când m-am uitat în sală, toate celelalte mame aveau mâinile sus. Unele au pus întrebări banale cerând detalii despre momentul în care copiii noștri au mâncat gustarea, unde se află baia etc. Dar ceea ce i-a interesat cel mai mult pe părinți a fost să afle comportamentul propriului copil în clasă.

Toate mămicile au fost uimite de modul în care educatorii au reușit să organizeze o clasă de 12 copii mici pe tot parcursul zilei.

„Cum reușești să îl faci pe fiul meu să doarmă?”

„Cum o convingi pe fiica mea să folosească olita atât de consecvent?”

„Fiul meu stă și colorează în liniște? Ești sigur că vorbești despre copilul meu?”

În mod surprinzător, toată lumea, inclusiv eu, părea să aibă copii care s-au comportat mult mai bine la grădiniță decât au făcut-o acasă.

► Citește și: Cum să-ți înveți copilul să fie politicos? 9 pași!

De ce copiii noștri se comportă frumos cu străinii, dar cu noi, părinții, se comportă urât?

Dacă ți-ai pus vreodată această întrebare, nu ești singura. Mulți părinți au copii care se aruncă pe podea, țipând, uneori din motive necunoscute, dar sunt politicoși și folosesc cuvinte precum „te rog” și „mulțumesc” atunci când vorbesc cu persoanele străine.

Acest tipar de comportament ar putea fi un semn că micuțul tău este foarte atașat de tine.

Cercetarea atașamentului copiilor

Psiholoaga Mary Ainsworth, de la Universitatea Johns Hopkins și Universitatea din Virginia, a devenit faimoasă pentru că a studiat atașamentele bebelușilor față de mamele lor, într-un experiment pe care l-a numit „situație ciudată”. În cadrul studiului, mamele și-au adus bebelușii în laborator pentru a se juca cu ei, iar după câteva minute, un străin a intrat în cameră și s-a așezat lângă copii. La un moment dat, mamele au părăsit camera, lăsându-și copiii singuri cu străinul. În cele din urmă, ele s-au întors.

Marea întrebare a fost: ce au făcut bebelușii când a intrat străinul, ce au făcut când mamele lor au părăsit camera și, cel mai important, cum au reacționat când mamele lor s-au întors?

Ainsworth a descoperit că majoritatea bebelușilor erau foarte atașați de mame și erau bucuroși când se jucau cu acestea. De asemenea, bebelușii se întristau când mamele plecau de lângă ei, iar când ele se întorceau, ei deveneau mai fericiți.

Cu toate acestea, nu toți bebelușii prezintă atașamente sigure. Bebelușii „nesiguri/evitanți” sunt adesea indiferenți la prezența mamei lor, nu observă când pleacă și nu par să le pese când se întoarce. Bebelușii „anxioși” stau lângă mamele lor atât timp cât ele sunt prezente și devin foarte supărați când ele pleacă.

► Citește și: Copilul tău este neascultător? Folosește metoda celor 5 minute

Rădăcinile atașamentului sigur

Bebelușii cu mame care răspund nevoilor lor, care îi mângâie pe aceștia când plâng, care râd când râd și ei, sunt bebelușii atașați în siguranță.

Acești bebeluși învață că atunci când sunt supărați, mamele lor vor fi acolo pentru a-i mângâia. Acest lucru face copilul să fie suficient de sigur pentru a explora lucruri noi atunci când mamele lor sunt în preajmă, deoarece știu că au în apropiere o persoană de încredere care să-l ajute dacă ceva nu merge bine. Acești bebeluși se simt încrezători în prezența mamelor lor pentru a explora situații noi. Ei se simt mai puțin încrezători atunci când mama nu este prin preajmă, dar își revin când ea se întoarce.

Așadar, de ce copiii noștri se comportă mai frumos cu persoanele străine decât cu noi? Pentru că se simt confortabil cu noi. Ei știu că pot avea o criză de plâns și că noi vom fi acolo pentru a-i consola și sprijini. Ei știu că îi vom iubi necondiționat. Îi facem să se simtă în siguranță în moduri în care străinii nu pot.

În timp ce primim dragostea și afecțiunea copiilor noștri, primim și celelalte emoții reale ale lor, chiar și pe cele care nu sunt atât de plăcute. Cu străinii, copiii noștri se simt mai puțin în siguranță, mai ales atunci când noi nu suntem prin preajmă, așa că sunt mai reținuți și, ca urmare, au cel mai bun comportament.

Sursa
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!