Sari la conținut

De ce parintii inca mai dorm cu copiii si dupa ce au crescut

Initial iti spui ca este numai pentru perioada alaptarii - este mult mai usor sa il alaptezi noaptea daca doarme cu tine in pat. Apoi mai extinzi un pic pentru ca se trezeste usor noaptea si incepe sa planga... apoi extinzi iar, chiar si cand are 10 ani. De ce?

 Nu voi discuta aici daca este bine sau nu sa faci asta. De fapt studiile sunt destul de controversate. Dar am sa va spun de ce mai sunt parinti care inca mai dorm in pat cu copiii desi acestia sunt, conform culturii noastre, suficient de mari ca sa doarma singuri

- daca este langa tine nu mai ai de ce sa te ingrijorezi. Daca este langa tine stii ca este in regula, ca nu are febra, ca nu are un cosmar, ca doarme atunci cand ar trebui sa doarma.

- dormitul impreuna iti da o senzatie de apropiere. Si ai nevoie de el pentru a combate efectele vietii moderne in care parintii si copiii sunt mai mult separati.

- dormitul cu copiii ii linisteste pe parinti, le da un sentiment de securitate: totul pe aceasta lume se poate schimba, mai putin dragostea pe care o resimti pentru copilul tau. 

 In general, copiii au tendinta de independenta si isi doresc propriul pat atunci cand ajung pe la varsta de 12 ani. Pana atunci, daca sunt lasati, majoritatea vor prefera sa doarma cu parintii. Adesea mamele sunt cele mai permisive din acest punct de vedere si tatii mai hotarati sa ii trimita pe copii in camera lor. Ei se plang ca nu dorm bine alaturi de copiii si ca a disparut intimitatea din cuplu. 

 

Cum se face trecerea de la patul parintilor la propriul pat

Daca ai copii mari si esti de parere ca nu ar trebui sa mai doarma cu tine in pat, expertii sunt de parere ca trecerea trebuie sa fie brusca, astfel incat toata lumea sa aiba de suferit cat mai putin. 

Totul porneste de la o discutie. Copilului i se arata camera, i se spune ca va dormi acolo de acum inainte, se vor face schimbari in ea astfel incat sa se simta mai confortabil, parintele va dormi in noua camera o noapte doua daca este nevoie. Insa odata pornit pe acest drum nu ar trebui sa dai inapoi. In o saptamana doua noul mod de a dormi va intra in obisnuinta.

Si parintii trebuie sa aiba grija la propriile sentimente. Pot sa apara sentimentele de vinovatie. Insa parintii nu ar trebui sa le aiba, nu este obligatoriu sa dormi cu copiii ca sa fii un parinte bun. 

 

Exista cel mai bun mod de a dormi aplicabil pentru toata lumea? Adevarul este ca nu exista si ca ar trebui sa gasesti acel aranjament cu care familia ta se simte confortabil. Pe de alta parte, sa ai patul numai pentru tine...phhhh... ce usurare!

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!