Sari la conținut

Educația Montessori: cum să ne ajutăm copilul să se simtă confortabil în situațiile sociale noi

Indiferent dacă începe pentru prima dată școala sau participă la activități extrașcolare, pentru un copil poate fi dificil să învețe cum să interacționeze cu noul grup de copii.  Acest lucru este stresant nu doar pentru cel mic, ci și pentru mămică, cu toate că reprezintă o etapă importantă din învățarea a ceea ce înseamnă relații sociale. În cadrul noilor activități, copilul va învăța, spre exemplu, nu numai cum să practice un sport, ci și despre cum să-și aștepte rândul, cum să-și facă prieteni și cum să-și controleze impulsurile.

Iată 12 moduri prin care ne putem ajuta copilul să se simtă confortabil în situațiile sociale noi:

1.    Comunică-i așteptările

Dacă este prima dată când cel mic face parte din cadrul unui nou grup, spune-i la ce să se aștepte. Pentru o echipă de sport, acest lucru poate însemna să-ți asculți antrenorul și să-ți aștepți rândul. Pentru o lecție de muzică poate însemna să stai jos în timpul orei și să-ți asculți profesorul.

Citește și: Ce are nevoie să audă copilul tău, după prima zi de școală/grădiniță

2.    Dă-i mementouri cu un singur cuvânt

Dacă prichindelul tău se confruntă cu o anumită problemă, cum ar fi să-și amintească să ridice mâna pentru a vorbi, gândește-te la un memento. Uneori, doar contactul vizual și ridicarea propriei mâini pot fi suficiente. Folosește cuvântul de memento în timp ce micuțul intră în clasă sau chiar trimite-i o notă mică în buzunar.

3.    Exersează

Exersează acasă orice provocare la care copilul are mici probleme. Dacă nu este atent când este strigat de profesorul de  educație fizică, du-l în curte și exersați alergarea, apoi strigă-l pe nume. Roagă-l să se oprească și să te privească atunci când faceți acest lucru, apoi dă-i o instrucțiune oarecare. Practica respectând regulile poate fi o modalitate distractivă de a te conecta cu micuțul tău.

4.    Consumul de energie

Piciul tău are prea multă energie și trebuie să meargă la școală unde să stea cuminte în bancă? Trebuie să-l ajuți cumva să-și consume energia în prealabil. Încurajează-l să alerge în parcul din apropiere aproximativ 20 de minute.

Citește și: Montessori acasă: 7 metode să-ți pregătești copilul pentru grădiniță/școală

5.    Cere-i ajutorul

Acesta este unul dintre sfaturile mele preferate pe care le-am învățat ca și profesor și îl folosesc cu propriul copil în mod regulat. Dacă micuțul tău se chinuie să respecte o regulă, roagă-l să te ajute să-ți amintești ceva. De exemplu, dacă prichindelul se chinuie să meargă (nu să alerge) la ora de muzică, spune-i: “Am nevoie de ajutorul tău. Te rog să mă ajuți să-mi amintesc să mă plimb astăzi. Dacă mă vezi alergând la ora de muzică, spune: STOP, mama!“

6.    Ia copilul acasă dacă este necesar

Evident, nu-ți poți scoate copilul din școală, dar dacă el pur și simplu nu reușeste să facă față unui grup extracurricular la un moment dat, faptul că alegi să îl iei acasă îl va proteja de a se simți rău sau de a fi judecat de ceilalți.

Citește și: Fraze pe care să i le spui copilului, când nu vrea să meargă la școală - inspirate din educația Montessori

7.    Vorbește cu antrenorul sau cu profesorul copilului

Poate fi greu de știu dacă modul de comportare al prichindelului tău este în limite normale. Dacă nu ești sigură de acest lucru, discută cu antrenorul sau cu profesorul copilului. Interesează-te dacă micuțul tău se comportă adecvat sau dacă nu cumva creează probleme celorlalți copii din grup.

8.    Verifică-l

După ce a participat de câteva ori la orele de la școală cu noul grup de copii, verifică reacțiile și părerile micuțului tău prin a-l întreba dacă îi place la școală, dacă i se pare ceva greu, dacă are nevoie de ajutor și care este partea lui preferată din totalul de activități la școală.

9.    Vorbiți despre  eventualele probleme atunci când sunteți amândoi calmi

Vorbește cu copilul tău despre problemele sale de comportament doar atunci când ești calmă. Dacă te simți frustrată și supărată din cauza faptului că micuțul tău a terorizat astăzi ora de artă și desen, înseamnă că nu este un moment bun pentru o discuție productivă. Când sunteți amândoi calmi și liniștiți, vorbiți despre cele întâmplate și roagă-l pe micuț să vină cu o soluție.

10.    Observă comportamentul bun

Ultimul lucru pe care ni-l dorim este să le lăsăm impresia copiilor noștri că nu sunt suficienți de buni și că sunt copii cu probleme pentru că cei mici tind să interiorizeze aceste impresii. Asigură-te că observi comportamentul bun al copilului tău într-un cadru de grup, mai ales dacă se confruntă cu ceva. Spune-i fraze de genul “Îmi place că ai ridicat mâna astăzi pentru a cere permisiunea de a vorbi” sau “Am observat că ești foarte respectuos cu antrenorul”. Frazele de acest tip ajută la creșterea încrederii în sine a micuțului tău.

Citește și: Cum (nu) ne-am pregătit pentru prima zi de școală

11.    Empatizează

Recunoaște în fața copilului că a te afla într-un grup nou poate fi o provocare. Poate fi greu să-și amintească să ridice mâna când are ceva de spus sau poate fi frustrant când vrea să spună ceva, dar trebuie să aștepte. Îi poți împărtăși copilului o experiență similară de-a ta, pentru a-i arăta că înțelegi prin ce trece.

12.    Observă ceilalți copii

În mod natural, suntem foarte concentrați asupra copiilor noștri, ceea ce poate face să pară că sunt singurii care se străduiesc să se comporte adecvat într-un grup.
Data viitoare când ești cu copilul într-un cadru de grup, fă-ți timp câteva minute să urmărești și ceilalți copii. Șansele sunt ca nu numai piciul tău să fie singurul care se confruntă cu o anumită problemă. Observând acest lucru, te poate ajuta să privești în ansamblu și să înțelegi așteptările rezonabile pentru un copil de o anumită vârstă. 
Este nevoie de timp pentru cei mai mulți dintre copii să învețe să se comporte într-un grup. Ei trebuie să depună efort pentru a descoperi singuri lecțiile de viață, însă utilizarea acestor strategii poate ajuta la dezvoltarea lor pentru cea mai bună experiență posibilă.

Sursa

Sursa foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!