Sari la conținut

Expunerea copiilor la lumina albastră poate cauza pubertatea timpurie

Un nou studiu a constatat că utilizarea excesivă a dispozitivelor media la copii poate declanșa pubertatea timpurie. Timpul petrecut în fața ecranului și utilizarea smartphone-urilor sunt activitățile pe care mulți dintre copii le au și de care părinții devin din ce în ce mai îngrijorați.

Studiul
a fost prezentat la cea de-a 60-a reuniune anuală a Societății Europene de Endocrinologie Pediatrică. S-a descoperit că expunerea la lumina albastră, care se găsește pe tablete și smartphone-uri, poate modifica nivelul hormonilor la copii, iar acest lucru poate duce la pubertate timpurie.

► Citește și: Legătura dintre timpul petrecut în fața ecranelor și problemele de comportament ale copilului mic

S-a demonstrat deja că lumina albastră afectează somnul copiilor, dar acum s-a dovedit că lumina albastră este dăunătoare și în alte aspecte ale dezvoltării copiilor, care ar putea afecta până și fertilitatea. Lumina albastră blochează creșterea melatoninei, care este responsabilă pentru somn. Când vine vorba de pre-pubertate, nivelurile de melatonina sunt în general mai mari decât atunci când copilul este la pubertate.

► Citește și: Autismul virtual – afecţiunea modernă care îi afectează pe copiii tehnologizaţi

Asta înseamnă că lumina albastră ar putea păcăli organismul să creadă că se află în pre-pubertate din cauza creșterii hormonilor, fapt pentru care pubertatea ar putea începe mai devreme.

Ca părinte, este foarte important să ai grijă de sănătatea copilului tău și să acorzi o atenție sporită la timpul pe care micuțul tău îl petrece în fața ecanelor. Încearcă, pe cât posibil, să îl ții pe prichindelul tău departe de dispozitivele media și să încurajezi activitățile creative care nu implică utilizarea ecranului.

► Citește și: Copiii și mass-media. Sfaturi de la Academia Americană de Pediatrie (AAP)

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!