Sari la conținut

Fara bauturi energizante pentru copii

Afara este destul de cald, copilul alearga cu orele si transpira incat are tricoul leoarca. Ce-i de facut?

Da-i o bautura energizanta (cu cafeina) sau sportiva (cu proteine), spun reclamele. Este colorata si copiii sunt atrasi de ea, este plina de electroliti, este hidratanta, are carbohidrati. Il va pune pe picioare in cateva secunde pe copil.

 

Nu le da bauturi sportive sau energizante spun medicii. Nu exista niciun motiv sa faci asta. Efortul pe care il fac copiii, chiar si atunci cand fac sport, nu este atat de mare incat sa se justifice. Ei nu sunt sportivi de performanta ca sa isi impinga corpul la limita. Mai stau, mai alearga, nu au nevoie de 'medicamente'.

Nu merge nici pe varianta ciocolata, chiar daca iti aduci aminte ca asa faceau adultii din preajma ta in copilarie atunci cand vedeau ca nu mai rezisti.

Cele mai sigure efecte pe care le obtii in urma unor astfel de energizante este sa ii ingrasi, pentru ca au prea mult zahar si carbohidrati, sa le umpli corpul de chimicale (cititi ce scrie pe eticheta), sa le strici dintii si sa ii expui unui nivel mult prea mare de cafeina.

 

Dar atunci ce anume sa le dai?

Le poti da apa. Apa este cea mai buna modalitate de hidratare, mai ales la efort. Este bine sa bea apa si inainte de a face efort, dar si pe toata perioada de exercitii. 

Le mai poti da si o gustare, daca ti se pare ca nu rezista pana acasa. De exemplu o banana, este fructul perfect in astfel de situatii - au mai multe tipuri de zaharuri, printre care si fructoza, se asimileaza rapid.

Si laptele este o bautura buna in caz de epuizare, pentru ca este plin de proteine. 

 

Insa sa stii ca nu este nimic in neregula daca le dai numai apa si mancare sanatoasa la mesele principale ale zilei. Asta este ceea ce are corpul nevoie. Faptul ca ar avea performante sportive sau intelectuale mai bune in urma consumarii de poduse destinate 'sportivilor' nu este altceva decat marketing. 

 

Foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!