Sari la conținut

Fructoza, naturala si inselatoare

Este dulce, ieftina si naturala – pare visul oricarui om caruia ii plac dulciurile si este in acelasi timp atent la sanatatea lui.

Acest tip de zahar, regasit in mod natural in fructe si cereale, este acum adaugat multor alimente procesate, si se pare ca are o serie de secrete destul de intunecate.

Un studiu recent publicat in Journal of the American Dietetic Association arata ca oamenii care consuma multa fructoza prin consumul de sucuri de fructe au un risc mai ridicat de cancer rectal. In studiu se sugereaza ca factorul declansator este fructoza.

Cercetatorii spun ca problema este data de faptul ca multe substante gasite in fructe sunt pierdute in timpul procesarii si sunt exact acele substante despre care se stie ca ne protejeaza impotriva cancerului de colon.

Acesta nu este singurul semn de atentionare in legatura cu continutul de fructoza al sucului de fructe. Mai devereme in acest an, cercetatorii de la Universitatea Bangor au atentionat asuptra faptului ca sucul proaspat stors contine pana la 5 lingurite de fructoza per pahar, ceea ce poate duce la probleme de greutate si chiar diabet.

Nu degeaba Asociatia Dietetica Britanica spune ca trebuie sa bem numai un pahar de suc de 150 de ml pe zi. Argumentatia lor este simpla: „desi sucul de fructe este natural, are toate fibrele indepartate si astfel fructoza se absoarbe foarte usor in sange.”

Alte probleme

Daca ar trebui numai sa ii invatam pe copii sa bea mai putin suc (si noi de asemenea), ar fi simplu. Dar lucrurile sunt mai complicate. Fructoza este astazi introdusa in tot felul de alimente, de la biscuiti la inghetata.  O gasim mai ales sub forma siropului de porumb bogat in fructoza, o forma de fructoza ieftina si care are cateva proprietati atractive pentru producatorii de alimente:  mentine umidtatea produselor, lungind astfel durata de viata la raft; adauga textura cerealelor si biscuitilot si le face crocante; face iaurturile si inghetatele mai dense; reduce cristalizarea in produsele congelate; adauga o nuanta frumoasa de maro produselor de patiserie.

Citeste si despre beneficiile mierii.

Se foloseste in exces, un iaurt cu aroma de fructe continand pana la 10 lingurite de fructoza.

Efecte negative asupra sanatatii

Si stii ce este cel mai periculos? Faptul ca organismul omului nu poate metaboliza fructoza la fel ca zaharul si pune o presiune foarte mare asupra ficatului ceea ce duce la multe alte probleme, inclusiv un nivel crescut de grasimi in sange.

Un alt studiu publicat in the Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism arata ca fructoza poate cauza leziuni ficatului. Fructoza incarca ficatul, ceea ce face sa se transforme in grasime pe ficat, ceea ce duce la cresterea trigliceridelor, colesterolului si a riscului de boli cardiovasculare.

Nivelul ridicat de  fructoza in alimentatie a fost legat de:

  • Formarea placilor de beta-amiloid care sunt frecvent intalnite la oamenii cu Alzheimer
  • Cresterea riscului de diabet
  • Obezitate
  • Un risc crescut de infarct si accident vascular cerebral
  • Tensiune arteriala ridicata
  • Reducerea nivelului de oxid nitric din sange, o substanta vitala pentru mentinerea dilatarii vaselor de sange.
  • Creste riscul de dementa

Problema este ca o vom regasi sub diverse alte nume pe etichetele alimentelor: sirop de glucoza-fructoza, isoglucoza sau sirop de porumb. 

Sursa foto: hepta.ro

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!