Sari la conținut

Guvernul se răzgândește: vor există în continuare burse mai mici de 100 de lei, în anul școlar 2019-2020

Ministerul Educației anunță că nu sunt bani pentru ca bursele elevilor să fie măcar 100 de lei, după ce primul ministru a anunțat că s-a impus acest prag minim. Se pare că acum valoarea burselor va fi stabilită de primarii fiecărei localități din țară.

"Suma minimă de 100 de lei a fost stabilită ținând seama de numărul și de cuantumul mediu rezultat din centralizarea și analiza datelor cu privire la aceste categorii de burse, acordate în anul școlar 2018-2019, transmise de către inspectoratele școlare. În urmă acestei analize, au fost constatate discrepanțe între sumele alocate burselor/fiecare categorie de bursă/ județ/unitate administrativ-teritorială, fiind acordate burse de la 8 lei până la 1.000 de lei", sună declarației purtătorului de cuvânt de pe 9 septembrie, retrasă apoi și citată de portalinvatamant.ro

Ministerul precizează acum că nu au fost alocați suficienți bani pentru creșterea valorii burselor la minimum 100 de lei, deoarece "etapa fundamentării proiectului de buget pentru anul 2019 a fost deja finalizată anterior apariției noilor prevederi legale. Acest lucru este fals, deoarece legea nr. 38/2019 pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, este în vigoare de la 24 ianuarie 2019,  iar Legea Bugetului de Stat pe anul 2019 a fost publicată pe 15 martie 2019 în Monitorul Oficial, la aproape două luni distanță.

 Guvernul a retras afirmatiile premierului Viorica Dancila și ale purtătorului de cuvânt Nelu Barbu, privitoare la adoptarea unui proiect de HG privind pragul de 100 de lei impus autorităților locale pentru acordarea burselor pentru elevi, potrivit unei rectificări făcute de Guvern. 

 Ministerul Educației afirmă că: "pentru a diminua riscurile ca o parte dintre elevi să nu poată beneficia de burse în anul școlar 2019-2020, cuantumul minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învățământul preuniversitar de stat cu frecvența, este cel stabilit de autoritățile administrației publice locale, aflat în plata în anul școlar 2018-2019".

La doar o ora după anunț, Executivul a retras informațiile și a anunțat că valoarea burselor școlare va fi stabilită de Primăria fiecărei localități.

Atât premierul Viorica Dancila, cât și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, au anunțat că a fost impus un prag minim, iar purtătorul de cuvânt a precizat că pragul este de 100 de lei.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!