Sari la conținut

Infecția parazitară cu oxiuri, la copii. Tot ce trebuie să știi despre ea

Oxiurii sunt viermi paraziți care trăiesc și se înmulțesc în intestinul copiilor și adulților. Boala provocată de oxiuri se numește enterobiază sau oxiuriază/oxiuroză.

Oxiuroza este o afecțiune parazitară întâlnită, în special, la copiii care frecventează creșele, grădinițele și școlile, fiind foarte contagioasă.

Oxiurii și larvele acestora au dimensiuni foarte mici. Ouăle lor intră în interiorul corpului prin gură, după ce copilul atinge suprafața contaminată cu ouă de oxiuri.

Odată ingerate, ouăle ajung în sistemul digestiv, apoi migrează în intestinul subțire și, ulterior, în intestinul gros, unde se prind de peretele intestinului. După câteva săptămâni, femelele oxiuri se deplasează până la capătul intestinului gros și ies din corp, în special noaptea, pentru a-și depune ouăle în jurul anusului, provocând prurit nocturn.

Ouăle de oxiuri pot ajunge pe orice suprafață atinsă de cineva care are oxiuri: pe blatul de la bucătărie, așternuturi sau pe banca de la școală. Ouăle se pot afla, de asemenea, pe haine, prosoape sau tacâmuri. Ouăle pot trăi pe suprafețe și obiecte aproximativ 2 săptămâni.

Copiii care frecventează creșele, grădinițele sau școala pot face ușor oxiuri, deoarece petrec mult timp în colectivitate.

Cum știi dacă micuțul tău are oxiuri?

Dacă micuțul tău are oxiuri, este posibil să vezi paraziții în toaletă, după ce folosește baia. Mâncărimea provocată de oxiuri duce la insomnie. Cu toate acestea, unele persoane care suferă de oxiuroză nu au deloc simptome.

Diagnosticarea oxiurozei, la copii

Medicul ar putea recomanda amprenta anală pentru diagnosticarea infectării cu oxiuri.  Recoltarea se face doar dimineața, înainte de baie. Medicul ar putea prelua și câteva mostre de sub unghii, pentru a identifica dacă există sau nu ouă de oxiuri.

Tratamentul împotriva oxiurozei, la copii

Tratamentul medicamentos, împreună cu regulile stricte de igienă, va trata infecția cu oxiuri. Infecția se tratează cu derivați din benzimidazol.

Cea mai bună modalitate de a preveni oxiuroza este spălarea mâinilor cu apă și săpun înainte de a mânca și după folosirea toaletei. Încearcă să-ți păstrezi unghiile scurte și curate.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!