Sari la conținut

Învățământul obligatoriu va începe de la 4 ani. Deputații au votat proiectul de lege

Camera Deputaților a adoptat miercuri un proiect de lege care prevede ca învățământul obligatoriu să înceapă la 4 ani, și nu la 6, cum se întâmplă în prezent. Altfel spus, grupa mijlocie și grupa mare de grădiniță devin obligatorii.

Mai mult, propunerea mai prevede ca, până în 2020, tot învățământul preșcolar să devină obligatoriu.
 
În expunerea de motive, inițiatorii spun că "în anul școlar 2002-2003 au fost înscriși în grădinițe un număr de 629.703 copii, care reprezintă 71,06% din totalul populației de 3-6 ani. Analiza gradului de cuprindere pe medii de rezidență evidențiază o diferență de aproape 12 puncte procentuale în favoarea mediului urban".
  
"Diferența de participare la educația preșcolară pe medii de rezidență în defavoarea mediului rural poate determina inegalități privind nivelul de pregătire pentru școală, și implicit, situații de risc școlar la debutul în clasa pregătitoare pentru copiii care nu frecventează deloc grădinița (cu o pondere de peste 25% în mediul rural)", mai spun inițiatorii.
  
 Proiectul de lege are doar două articole, care modifică Legea educației nr. 1/2011 în felul următor:
  
 1. Alineatul (1) al articolului 16 se modifică și va avea următorul cuprins:

  "(1) învățământul general obligatoriu este de 15 clase și cuprinde ultimii 2 ani ai învățământului preșcolar, învățământul primar, învățământul gimnazial și primii 2 ani ai învățământului secundar superior. învățământul preșcolar și învățământul liceal devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020".
  
Cum arată în prezent Alineatul (1) al articolului 16 din Legea educației: 

Articolul 16 (1) învățământul general obligatoriu este de 11 clase și cuprinde învățământul primar, învățământul gimnazial și primii 2 ani ai învățământului secundar superior. învățământul liceal devine obligatoriu până cel mai târziu în anul 2020.
  
2. Alineatul (2) al articolului 16 se modifică și va avea următorul cuprins:  

"(2) Obligația de a frecventa învățământul obligatoriu de 15 clase, la formă cu frecvență, încetează la vârstă de 18 ani".
  
În punctul său de vedere formulat la acest proiect de lege, Guvernul atrage atenția că acesta prevede în total 13 clase și nu 15 clase obligatorii, cum este trecut în proiect. 
  
"Ținând cont de problemele cu care se confruntă sistemul (spații-deficit și calitate, personal-deficit și calitate, costuri-facilități oferite copiilor în învățământul obligatoriu etc.), considerăm că, într-o primă etapă, ar trebui să se realizeze generalizarea grupei mari (copii de 5-6 ani) și, ulterior, generalizarea grupei mijlocii (copii de 4-5 ani)", susține Executivul.
 
Inițiativa legislativă a întrunit 178 de voturi pentru, 25 împotrivă și 55 de abțineri și urmează că aceasta să ajungă în Senat.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!