Sari la conținut

Jucarii periculoase - raport UE

Articolele vestimentare si jucariile au fost principalele categorii de produse nealimentare care au fost raportate in sistemul UE de alerta rapida RAPEX in 2012, China fiind in continuare tara de origine a celor mai multe produse care prezinta riscuri, potrivit unui raport al Comisiei Europene.

In 2012, statele membre au adoptat in total 2.278 de masuri impotriva produselor nealimentare periculoase, care au fost raportate in cadrul sistemului UE de alerta rapida RAPEX. Se remarca astfel o crestere cu 26 la suta a numarului de alerte comparativ cu cifrele din 2011, care ar putea fi pusa pe seama eforturilor de eficientizare a aplicarii legislatiei intreprinse de autoritatile din statele membre ale UE, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

In 2012, articolele de imbracaminte, produsele textile si articolele de moda au reprezentat 34 la suta, fiind urmate de jucarii - 19 la suta -, din produsele depistate cu riscuri si in cazul carora a fost nevoie sa se ia masuri corective.

Printre riscurile cel mai des notificate cauzate de aceste produse se numara cele legate de substante chimice, de strangulare si de ranire. Riscul de ranire si cel de strangulare sunt deseori identificate in articole vestimentare pentru copii cu cordoane si snururi, ca de exemplu costumele de inot.



De asemenea, au fost identificate ca fiind periculoase, si interzise de altfel in UE in 2012, printre altele, un produs de albire a pielii care continea hidrochinona, substanta interzisa in produsele cosmetice si de igiena personala, si o papusa de plastic care continea in proportie de 38,5 la suta din greutate Di(2-etilhexil)ftalat (DEHP), substanta ce prezinta riscuri asupra sanatatii.

China reprezinta in continuare tara de origine cel mai adesea consemnata in cadrul sistemului de alerta RAPEX. Anul trecut, 58 la suta din numarul total de notificari au fost legate de produse provenite din China.



 Pentru a ameliora aceasta situatie, UE si China colaboreaza cu privire la schimbul de informatii intre autoritati si la activitatile de comunicare, urmand sa difuzeze in curand o serie de materiale video adresate fabricantilor chinezi si importatorilor europeni cu informatii referitoare la siguranta produselor.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!