Sari la conținut

Lumea vehiculelor sau cum mi-am ajutat copilul să suporte mai ușor stresul călătoriilor

Vezi gGalerie foto

Cred că nu există părinte care să nu fie stresat înaintea unei călătorii pe care trebuie să o facă alături de prichindel, cu avionul sau cu trenul. Sunt atât de multe etape de parcurs, în timpul unei astfel de plimbări, încât este imposibil ca la un moment dat micuțulul să nu își piardă răbdarea și să nu înceapă să comunice cum știe el mai bine: prin plâns. Ce putem face? Cum putem diminua stresul călătoriilor? Simplu: familiarizându-l cu călătoriile.

- Dar până acolo e cale lungă, veți spune! Până se va plimba el de zeci de ori cu trenul sau cu avionul, astfel încât să ajungă în acel stadiu în care să fie relaxat la drum pot trece ani... ani manifestați prin plâns în fiecare gară.

Așa este, însă nu ați citit acest material până la capăt și nu ați aflat secretul meu: îi prezint copilului cu răbdare toate etapele prin care va trece. Și nu stând în gară sau în aeroport, ci chiar în vârful patului, cu o căniță de lapte pe noptieră.

► Citește și Cum sa micsorati stresul calatoriilor, cu un bebelus

Dar să nu mai lungesc vorba: secretul meu poartă numele de Lumea vehiculelor – la drum cu trenul și Lumea vehiculelor – la drum cu avionul. Este vorba despre două cărți apărute la Editura Casa, care ilustrează de la A la Z etapele unei călătorii, astfel încât, copilul odată ajuns în situația de a se plimba cu trenul sau cu avionul, nu doar să știe foarte bine ce îl așteaptă, ci chiar să fie încântat că poate asocia elementele din cărțile lui preferate cu ceea ce se întâmplă în realitate.

► Citește și Cum învăţăm copilul să iubească lectura? Am descoperit cele mai potrivite cărţi

Ambele cărți sunt cartonate atât în interior cât și în exterior, sunt frumos colorate și, ceea ce mie mi se pare de-a drepul încântător, prezintă în detaliu toate elementele cu care te poți întâlni într-o călătorie: de la automatul de bilete în gară, până la biroul de informații sau interiorul unei locomotive sau al carlingii avionului. Dar să le luam pe îndelete:

Lumea vehiculelor – la drum cu trenul. Dacă în primele pagini ni se prezintă forfota dintr-o gară, cu elementele mai sus menționate - automat de bilete, birou de informații și chiar patiserii – paginile următoare ilustrează peronul cu zecile de linii pe care vin și pleacă trenuri, dar și interiorul trenurilor, cu măsuțe, toalete și chiar cu locomotiva văzută din interior. Ultimele pagini rezumă în ilustrații la fel de vii elementele cu care te poți întâlni în timpul unei călătorii cu trenul: bagaje, bilete de tren, compostor de bilete, impegat, locomotivă, opritor de linie fix, motostivuitor, macaz și nu numai. Vă lăsăm pe voi să descoperiți totul!

Lumea vehiculelor – la drum cu avionul este, din punctul meu de vedere, cu mult mai fascinantă. Ne prezintă un aerodrom văzut de sus, componentele unui avion – de la carlingă până la cabină, aripi și propulsor (iar acum e momentul să recunosc că, până să deschid această carte, habar nu aveam unde este rezervorul de apă al unui avion sau cum anume se transpoortă cu avionul mașini sau chiar elicoptere și animale precum hipopotami și tigri). În ilustrațiile colorate și la fel de minuțios detaliate ni se prezintă aeroportul, din interior, cu birourile de check-in și cu sălile de așteptare, adăugându-se infomații prețioase, precum aceea că înainte de decolare sunt verificate pneurile și aripile, pentru a se asigura un zbor în totală siguranță. Ulterior, ni se prezintă toate etapele prin care trece un călător / biroul de check-in, controlul de securitate precum și tunelul prin care trebuie să trecem pentru a urca în avion. Apoi cartea ne fascinează cu imaginile din interiorul avionului! Dar deja am dat un pic cam mult din casă și este momentul să vă lăsăm să descoperiți totul împreună cu micuțul care, după ce va parcurge aceste cărți, va arde de nerăbdare să se plimbe cu trenul sau cu avionul.

Așa cum spuneam, cărțile se găsesc la Editura Casa, textul îi aparține lui Susanne Gernhauser, iar ilsutrațiile lui Wolfgang Metzger și lui Peter Nienlander. Cărțile se adresează copiilor de peste 2 anișori și, deși titlurile par a fi mai degrabă din sfera de interes a băiețeilor, vă spun că nu este deloc așa: și fetițele le vor găsi fascinante.

Spor la privit și la descoperit, alături de prichindeii voștri și... plimbare plăcută!

 

Galerie foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!