Sari la conținut

Protecția solară la copii. Ce e indispensabil să știe

Nu mai suntem pe vremea bunicii, asta e clar! Acum, în timpurile noastre, nu doar că soarele a devenit mai periculos pentru pielea noastră, ci am și început să cunoaștem și să conștientizăm pericolele la care ne expunem, stând la soare să ne facem „tuciurii”. Și nu este vorba doar despre noi ci, mult mai important, despre copiii noștri și despre sănătatea lor! Iar să îl înveți pe copil să se protejeze de soare implică mult mai mult decât a-l da cu cremă cu factor de protecție și a evita orele prânzului: implică timp, răbdare și reguli respectate.

Atenție!!!! Copiilor sub 6 luni nu li se recomandă deloc expunerea la soare! De ce? În primele luni de viață diviziunea celulară e la o rată foarte mare, iar mecanismele de apărare ale pielii – imature.
Asociația Americană de Dermatologie: ”Expunerea la soare este cel mai preventibil factor de risc pentru cancerul de piele, inclusiv melanomul”
NHS: Copiii sub 6 luni trebuie ținuți departe de contactul direct cu soarele!

Ce înseamnă protecția solară la copii și ce e indispensabil să știe?

CUM îți pot proteja pielea – lucru ce se poate realiza prin 3 pași simpli:

Să poarte haine potrivite – tricouri cu mâneci lungi și pantaloni lungi, șepci cu boruri largi și ochelari de soare cu protecție UV (recomandați după 6 luni!)
Să aplice cremă cu factor SPF cel puțin 30,  incusiv înainte de a pleca de acasă și pe suprafețele de piele acoperite cu haine (chiar dacă stau doar la umbră).
Să stea cât mai mult la umbră și să evite expunerea la soare între orele 10.00 – 16.00

Regula umbrei  - Învață-l regula umbrei: Umbră scurtă, caută alta! Da, dacă umbra este mai scurtă decât înălțimea copilului, trebuie căutat alt loc umbros, pentru ca razele UV să îi facă rău cât mai puțin.

Să poarte ochelari de soare -  Fundația Cancerului de Piele recomandă purtarea ochelarilor de soare de către copiii mai mari de 6 luni, întrucât până la vârsta de 10 ani copiii sunt mult mai predispuși la afecțiuni oculare cauzate de razele UV. Mai mult, pleoapele și pielea din jurul ochilor sunt imature și, deci, mai vulnerabile decât ale adulților.

Învață-ți copilul să își aleagă momentele în care poartă ochelarii, în funcție de oamenii din jur: vezi oameni cu ochelari de soare? Atunci puneți-i și tu!

Tips: lasă-l să își aleagă singur modelul, pentru a-i purta cu drag.

Citește și Ochelarii de soare pentru copii, o necesitate sau un moft?

Învață-l să respecte orele de stat afară – explică-i că este periculos să ne expunem la soare între 10.00 și 16.00 și oferă-i alternative de petrecere a timpului liber în spațiile interioare.

Se udă sau transpiră – mai multă cremă de protecție

Obișnuiește-ți copilul să îl dai cu cremă de protecție ori de câte ori iese din apă sau dacă transpiră excesiv. Probabil că la început va trebui să fii tu atentă la toate aceste momente, după care se va obișnui și va face asta de unul singur.

Pentru copii mai mari: nu există noțiunea de bronz sănătos.

Știați că:

63 % dintre adolescenți cred că arată mai bine bronzați
59 % dintre adolescenți cred că bronzul te face să arăți mai sănătos
28 % dintre adolescente și 14 % dintre adolescenți spun că nu au folosit niciodată cremă de protecție
Numai unul din 3 studenți spun că folosesc cremă de protecție
Sursa

Pielea bronzată va conține celule ale căror structură genetică au fost distruse pentru totdeauna.

Și să nu uită, dragi părinți, că noi suntem cel mai bun exemplu pentru copiii noștri!
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!