Sari la conținut

Psihologul ne învaţă: cum să fii o mamă relaxată

Psihologul ne învaţă: cum să fii o mamă relaxată

Anna Bykova, psiholog si autoare, este tipul de mamă relaxată. Și nu-i este rușine să recunoască asta. Mai mult, Bykova este chiar mândră de acest "titlu", deoarece crede că astfel le oferă copiilor posibilitatea de a deveni mai independenți. Cu toate acestea, relaxarea nu se traduce prin faptul că Anna stă pe canapea toată ziua, ci, mai degrabă, prin faptul că nu vrea să facă totul singură. De exemplu, uneori este mai bine să fii "leneș" și să laşi un omuleţ de 7 ani să spele vasele pentru a-şi îmbunătăți abilitățile motorii.

Bright Side susține această tehnică neobișnuită a părinților, care este, în principiu, opusul în a fi supra-protectiv. Iată câteva sfaturi care pot face viața mai usoară multor părinți.

Învaţă-ţi copilul să folosească oliţa

Cum se va întâmpla asta? Este un proces care necesită multa răbdare.
Oliţa trebuie să fie întotdeauna în același loc unde micuţul tău o poate vedea cu ușurință. Nu forța niciodată copilul să se aşeze pe oliţă.

Pentru început, laudă-l de fiecare dată când se aşează pe oliţă. Rezultatul este irelevant în acest moment: nu contează dacă a reuşit să-şi facă nevoile în oliţă sau dacă tocmai s-a așezat cu pantalonii pe el pe acest obiect ciudat.

Poti încerca, de asemenea, să pui un ursuleț de pluș pe olită și să spui poveşti despre felul în care personajele se bucură când poartă pantaloni uscați. Şi asta e! Restul este doar o chestiune de timp.


E indicat să previi tantrumurile copilului tau

Arată-i micuţului un obiect nou şi interesant sau promite-i că veţi face ceva împreună şi mai interesant. Întotdeaua car după mine o sticluţă cu baloane de săpun, un balon pe care sunt gata să îl folosesc în caz de urgenţă sau niste jucării mici şi ieftine.
Foarfeca este un lucru periculos pentru copii, dar dacă vor neapărat să o folosească, este bine să îi laşi să o facă, dar numai dacă mama controlează procesul. Prea multe tabuuri irită copilul și limitează dezvoltarea lui.

Încearcă abordarea "Desigur, o vom face, dar va trebui să așteptăm până mai târziu". Funcționează astfel: "Bineînțeles, ne vom juca, dar mai întâi hai să dormim puţin. "

Hrănirea unui copil pretenţios

Alimentația este o nevoie umană de bază. Imaginează-ţi că ai "uitat" să alăptezi un nou-născut. El te va anunţa că îi este foame printr-un țipăt puternic și nu se va liniști până nu îi vei hrăni. Copilul știe cel mai bine când și cât ar trebui să mănânce.

Când oferi copilului mâncare diversificată și plină de culoare, aminteşte-ţi de psihologia din spatele acesteia: cel mai important este să nu încerci să-l convingi. Lăsă-l să-i fie foame. Apetitul este întotdeauna mai bun atunci când este asociat cu emoții pozitive.

Dacă laşi prichindelul să ia parte la procesul de gătit, dă-i posibilitatea de a încerca ingrediente diferite și de a alege produse la supermarket, nu vei avea niciodată probleme cu lipsa poftei lui de mâncare.
Când vrei să-i dai copilului mai multă mâncare decât are de fapt nevoie, stai puțin și gândește-te: "De ce fac asta? Este vorba despre stereotipurile din trecut? Cred că nu ar trebui să mai rămână nimic pe farfurie?” O să mănânce când îi va fi foame. Hrănirea cu forța a copilului nu este cea mai bună abordare.

Du-ţi prichindelul la culcare

Puiul tău poate întâmpina dificultăți când adoarme, deoarece a dezvoltat obiceiul de a adormi în timp ce plânge, percepe somnul ca o pedeapsă sau simte o presiune exagerată atunci când este nevoit să doarmă la cererea părinţilor.

Aș dori să vă împărtășesc una din observația și metoda pe care am folosit-o când am lucrat la o grădiniță: terapia orientată pe corp.
M-am așezat pe scaunul de lângă patul copilului, i-am pus o mână pe picioruse, iar cealaltă mână pe umăr. Apoi l-am mângâiat încet. Această tehnică le permite copiilor să-şi calmeze musculatura şi să-şi relaxeze sistemul nervos.

Obişnuieşte-ţi copilul să doarmă singur

Vino cu un simbol al somnului calm. Poate fi o jucărie pe care copilul o va îmbrățișa atunci când adoarme. Îi va fi ușor să adoarmă nu numai în patul lui, ci în orice pat.

Treceți împreună la un pat nou. Dacă prichindelul a dormit până acum cu părinții, este momentul să aibă propriul pat şi mama poate dormi cu el în noul pat pentru început. În acest fel, copilul se va obișnui cu noul pat împreună cu mama, iar apoi va fi pregatit să doarmă singur.

Crește-i motivația de a dormi singur
 
Poti alege împreună cu copilul accesorii noi pentru camera lui: stele care strălucesc şi se aprind pe tavan când este întuneric în cameră, o veioză sau o lumină de veghe drăguță.
Suntem de părere că fiecare mamă are propriile secrete de parenting pe care le abordează cu copiii lor. Nu-i aşa, mămici?

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!