Sari la conținut

Sfaturi de la specialist: cum ingrijim dintii copiilor

D-na doctor Mihaela Garabagiu, de la ColorDent, a fost pentru o saptamana specialistul vostru in ingrijirea dintilor de lapte. Am strans pentru voi cateva dintre sfaturile generale pe care ni le-a dat.

 

1. Periuta de dinti - electrica sau manuala?

Desigur ca puteți folosi si periute electrice( as recomanda după 4 ani), dacă micutul nu este anxios, pentru ca altfel risca se se sperie din cauza bazaitului. E posibil ca la început sa fie fascinat de jucăria noua insa nu va dura prea mult si se va plictisi.
 
Ar fi util sa combinați avantajele ambelor tehnici: periaj manual efectuat sub atenta supraveghere a părinților combinat cu cel realizat de periuta electrica.
 
Nu uitati insa : periutele trebuie schimbate o data la 3 luni sau chiar mai curând dacă piticul o "rontaie" si ea devine "cam zburlita".
 
 
2. Administrarea de pastile de fluor - recomandate sau nu?
 
Specialiștii noștri recomanda administrarea pastilelor in cazul unei dezvoltări deficitare a copilului, a copiilor purtători de aparate ortodontice, a persoanelor cu dizabilitati sau in cazul unei carioactivitati mari a dintilor temporari( carii foarte multe si igiena precară ).
Altfel, in cazul unui copil "prieten cu periuta", care are o alimentatie echilibrata si un consum moderat de dulciuri rafinate, nu le recomandam. 
 
Oricum este important sa știți ca administrarea lor( a pastilelor cu fluor), trebuie făcută de la o vârsta precoce, extrem de atent dozat , corespunzător vârstei, iar administrarea lor trebuie întrerupta abia in jurul vârstei de 14 ani.
 
 
3. Controlul regulat al dintilor - ce se urmareste?
 
Recomandarea noastră , pentru dinti frumosi si sanatosi, ar fi control la 6 luni, fluorizare locala si neaparat sigilari ale dintilor cu relief " accidentat".
 
Este bine sa știți ca imediat după ce apar dintisorii sunt mai permeabili, smaltul lor nu este foarte rezistent si trebuie ajutati pentru a nu se îmbolnăvi.
 
Dintii de lapte nu dor decât când cariile sunt deja atât de adânci încât au afectat nervul, sau au distrus o parte considerabila din coroana dintelui si micutii se plâng din cauza alimentelor care intra intre dinti, presează pe gingie si...de aici durerea.
 
Ce ați putea urmări acasa sunt: pete albe cretoase, diverse coloratii in zonele laterale( insa pentru a le sesiza aveți nevoie de o iluminare buna, poate o lanterna cu led / veioza?!), o oglinda de unica folosință ,similară cu cea folosită de stomatologi), coloratii brun-maronii, caz in care deja e bine sa vizitati un medic specializat pentru tratamente de copii. 
 
 
4. Dureri la aparitia dintilor - ce este de facut?

As recomanda: masajul gingiei cu degetul curat, inele speciale pentru gingii racite in prealabil la frigider, geluri anestezice (Calgel, Dentinox; Atenție sa nu depășiesti doza recomandata! ), paracetamol sau ibuprofen(doze calculate conform vârstei si greutatii copilului), alimente preponderent lichide si hidratare cât mai buna.

 

5. Fobia de dentist - cum se depaseste?

Fobia de dentist este destul de comuna printre copii tocmai de aceea unii dintre medicii stomatologi folosesc inhalosedarea.

De asemeni trebuie foarte bine pregătit copilul de acasa ( găsiți pe pagina noastră de Facebook o scrisoare pentru părinți si bunici cu sfaturi înainte de a vizita un stomatolog). Noi va recomandam sa-i spuneti ca vine in vizita la un prieten, aratati-i poze cu atmosfera de la cabinet.

Si...cel mai important trebuie sa aveți răbdare cu el. Poate va dura 2-3 ședințe pana vom rezolva problema lui, insa o vom rezolva cu siguranță . Noi avem mereu răbdare cu copii care ne trec pragul, asa ca va asteptam cu drag! 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!