Sari la conținut

Sfaturi de la specialistul pediatru: cum ingrijim copiii

D-na doctor Liliana Calapod de la BB Care a fost pentru o saptamana specialistul vostru in ingrijirea si pastrarea starii de sanatate a copiilor. Am strans cateva din sfaturile generale pe care ni le-a dat, astfel incat sa putem beneficia toti de ele.

1. Administrarea de pastile

Nu conteaza daca ii administrati Nurofenul diluat sau nu, important este sa primeasca toata doza, pentru a fi eficient. In general, medicamentele de tip nurofen, este bine sa fie administrate pe mancate, pentru a nu irita mucoasa stomacului.
 
Calciul se administreaza doar daca in urma efectuarii unui bilant biologic(analize de sange, eventual si radiografie de pumn), nivelul in sange al acestuia este scazut.Bineinteles, la originea efectuarii analizelor, se afla o suspiciune clinica (semne de rahitism), tratamente cu medicamente ce scad nivelul calciului, sindrom de malabsorbtie intestinala, etc. Totusi, trebuie sa ne asiguram ca in dieta copilului se gasesc suficiente alimente lactate (lapte si derivate de lapte), care sa aduca necesarul zilnic.
 
Este recomandat sa administram copiilor pana la varsta de 2 ani, Vigantolul zilnic, fie iarna, fie vara; iar dupa aceasta varsta, pana la 14 ani, in anotimpul toamna-iarna, sau altfel spus - in lunile cu "r". Vitamina D are un important rol in imunitate atat la copii, cat si la adulti. 

 

2. Alaptare

La inceput, nou-nascutul suge cantitati mici de lapte, deci va dori sa se alimenteze mai des.La cerere, inseamna sa ii administram mesele atunci cand da semne de neliniste. Program inseamna sa ii fixam un anumit orar, adica sa nu il lasam sa adoarma la san, asa cum face in primele saptamani, ci sa il stimulam sa suga suficient cantitativ la masa, si atunci pauza intre supturi va fi mai mare. Dupa parerea mea, ar fi de dorit o imbinare intre cele 2 metode, dar cel care decide, va fi, in final, tot bebelusul. Sa nu uitam ca el sta la san si de placere, suptul il relaxeaza, deoarece sta in contact direct cu mama.
 
Cremele termice anticelulitice contin si cafeina, a carei absorbtie prin piele este variabila, depinzand de cantitatea folosita, dar si de caracteristicile pielii proaspetei mamici. Din aceste motive, va sugerez sa amanati utilizarea ei si sa folositi eventual o crema pe baza de apa termala.

 

3. Analize medicale

La externarea nou-nascurului din maternitate, mama va primi primele recomandari medicale, privitor la starea de sanatate imediata a acestuia. Daca totul este normal, el va fi examinat in juruil varstei de 14-21 de zile, eventual 1 luna de viata. Daca bebelusul a avut un icter mai accentuat, pe langa faptul ca ar trebui sa mai zaboveasca in maternitate pana icterul se mai diminueaza, va fi necesara o reevaluare pe la 7-10 zile de viata.
 
Copilul, chiar daca pare sanatos, este bine sa faca , periodic, analize. Ca sugestie, va recomand: -hemograma, cu formula leucocitara si reticulocita -feritina (pt. anemie) -calciu ionic -TGP, TGO (pt. ficat) -creatinina (pt. rinichi) -ex. sumar urina si la nevoie, urocultura Fireste, lista poate fi extinsa in functie de caracteristicile pacientului si de afectiunile din familie.

 

4. Dureri si diagnostic

Dureri burta - Pe copii ii poate durea burtica din mai multe motive. Constipatia este unul dintre ele, adica eliminarea, cu dificultate, de materii fecale de consistenta tare. Aici intervine regimul alimentar corect, adica bogat in fibre alimentare(fructe si legume crude). Parazitii intestinali pot da si ei dureri de burtica , un apetit scazut sau capricios precum si o alternare de diaree si constipatie. In acest caz va fi necesar sa faceti examen de scaun(ex. coproparazitologic, antigen giardia, amprenta anala). Este necesara o consultatie la pediatru, ca sa lamuriti si starea acuala de sanatate a copilului, regimul alimentar corect, dar si necesitatea altor investigatii.
 
Sangerari nazale frecvente - Incepeti cu un consult ORL, pt. a stabili daca fetita are o dilatatie a vaselor de sange de la nivelul septului nazal.Aceste vase modificate au peretele foarte subtire si se fisureaza usor, din diverse motive (traumatism local repetat, in timpul afectiunilor virale vasele de sande sunt friabile, etc.) Ar fi de precizat si daca fetita se invineteste cu usurinta la lovituri . Mergeti si la medicul pediatru pt. a verifica tensiunea arteriala si pt. teste de coagulare.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!