Sari la conținut

Suplimentele de vitamina D nu previn fracturile osoase la copii, conform unui nou studiu

Studiul condus de Universitatea Queen Mary din Londra și Harvard T.H. Chan School of Public Health a descoperit că suplimentele de vitamina D nu măresc rezistența oaselor și nici nu previn fracturile osoase la copiii cu deficiență de vitamina D. Descoperirile contestă percepțiile pe scară largă legate de efectele vitaminei D asupra sănătății oaselor.

Aproximativ o treime dintre copii se confruntă cu o fractură înainte de împlinirea vârstei de 18 ani. Aceasta este o problemă majoră de sănătate globală, deoarece fracturile din copilărie pot duce la o dizabilitate sau o calitate slabă a vieții. Potențialul suplimentelor de vitamina D de a îmbunătăți rezistența oaselor a atras un interes tot mai mare în ultimii ani, pe baza rolului vitaminei D în promovarea mineralizării osoase. Cu toate acestea, studiile clinice menite să testeze dacă suplimentele de vitamina D pot preveni fracturile osoase la copii nu au fost efectuate anterior.

► Citește și: Consumul de vitamina D, în timpul sarcinii, reduce riscul de astm al bebelușului, conform unui nou studiu

Cercetătorii de la Queen Mary și Harvard au efectuat un studiu clinic pentru a determina dacă suplimentarea cu vitamina D ar reduce riscul de fracturi osoase sau ar crește rezistența oaselor la copii.

Pe parcursul a trei ani, 8.851 de școlari cu vârsta cuprinsă între 6 și 13 ani au primit o doză săptămânală de suplimente cu vitamina D. 95,5% dintre participanți au avut deficiență de vitamina D la momentul inițial, iar suplimentele de studiu au fost foarte eficiente în creșterea nivelului de vitamina D în intervalul normal. Cu toate acestea, suplimentarele de vitamina D nu au avut niciun efect asupra riscului de fractură sau asupra rezistenței osoase, măsurate la un subgrup de 1438 de participanți folosind ultrasunete cantitative.

► Citește și: 10 factori care afectează sănătatea oaselor, la copii

Rezultatele studiului ar putea determina oamenii de știință, medicii și specialiștii în sănătate publică să reexamineze efectele suplimentelor de vitamina D asupra sănătății oaselor.

Profesorul Adrian Martineau, Conducătorul Centrului de Imunobiologie de la Universitatea Queen Mary din Londra, a transmis: „Este, de asemenea, important de reținut că micuții care aveau rahitism în timpul screening-ului pentru studiu au fost excluși de la participare, deoarece nu ar fi fost etic să le oferim placebo, medicament inactiv. Astfel, descoperirile noastre au relevanță doar pentru copiii cu statut scăzut de vitamina D, care nu au dezvoltat complicații osoase. Importanța aportului adecvat de vitamina D pentru prevenirea rahitismului nu trebuie ignorată, iar îndrumările guvernului Regatului Unit care recomandă un aport zilnic de 400 UI de vitamină. D rămâne important și trebuie urmărit în continuare.”

► Citește și: Copiii cu un deficit de vitamina D sunt mai predispuși la bolile respiratorii

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!