Sari la conținut

Țipatul la copil și cele 5 efecte grave, pe termen lung

Ca părinte, există momente în care îți pierzi răbdarea și ai tendința să țipi la copilul tău. Cu toate acestea, felul în care îți exprimi această frustrare și felul în care faci față situației poate avea implicații majore asupra dezvoltării personalității și sănătății copilului, pe termen lung.

Măsurile dure de disciplinare, cum ar fi țipetele, pot avea un impact negativ asupra copilului. Iată despre ce este vorba:

Țipatul agravează problemele de comportament

Țipatul agravează comportamentul copilului, nu are niciun beneficiu și nu ajută la rezolvarea problemelor, ba mai mult, le agravează.

► Citește și: De ce țipatul nu va ajuta copilul să se miște mai repede dimineața

Țipatul schimbă modul în care se dezvoltă creierul copilului

Țipatul și alte tehnici dure folosite de părinți pot schimba modul în care se dezvoltă creierul copilului. Acest lucru se întâmplă pentru că oamenii procesează informațiile și evenimentele negative mai rapid decât cele bune.

Un studiu a comparat RMN-urile persoanelor care au avut antecedente de abuz verbal în copilărie cu RMN-urile celor care nu au avut astfel de antecedente. Studiul a descoperit o diferență fizică vizibilă în părțile creierului responsabile de procesarea sunetelor și a limbajului.

Țipatul poate duce la depresie

Pe lângă faptul că cei mici sunt speriați sau triști atunci când părinții lor țipă la ei, abuzul verbal are capacitatea de a provoca probleme psihologice profunde.

► Citește și: Momentul în care n-am mai țipat niciodată la copii (#destindemama în 3 acte)

În studiul care a urmărit creșterea problemelor de comportament ale copiilor la care părinții lor țipau, cercetătorii au descoperit, de asemenea, o creștere a simptomelor depresive. Multe alte studii arată o legătură între abuzul emoțional și depresie sau anxietate.

Țipatul are efecte asupra sănătății fizice

Stresul din copilărie cauzat de un părinte care abuzează verbal copilul poate crește riscul de dezvoltare pentru anumite probleme de sănătate a copilului devenit adult. ResearchTrusted Source spune că stresul în copilărie poate avea un impact pe termen lung asupra sănătății fizice.

► Citește și: Psihologul ne învaţă: cum să fii o mamă relaxată

Țipatul poate provoca dureri cronice

Un studiu recent a găsit o legătură între experiențele negative din copilărie, inclusiv abuzul verbal și alte tipuri de abuz, și dezvoltarea ulterioară a afecțiunilor cronice. Acestea includ artrita, dureri de cap, dureri de spate și gât.

► Citește și: "Ţipatul nu funcţionează, dar ce?" 5 tactici pe care să le aplici, când copilul pare că te scoate din minţi
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!