Sari la conținut

„Cât de răciți” ducem copiii la grădiniță? 4 întrebări frecvente și 4 răspunsuri concrete

Uraaa, a venit toamna și putem, în sfârșit, să ducem copilul în colectivite, să mai respirăm și noi! Dar stai, nu a trecut bine săptămâna de acomodare și deja ni l-a dat acasă, că e răcit?! Păi stai așa, că nu are decât câțiva muci. Eu nu pot sta cu el acasă, toată ziua, doar pentru că are simptomele acestea!

Deci...ce e de făcut? „Cât de răciți” ducem copiii la grădiniță?

Citește și Să învăţăm copilul cei cinci paşi necesari pentru prevenţia răcelilor

Copilul meu are secreții nazale și tușește. Îl țin acasă?

Depinde de tuse și de abundeța secrețiilor nazale. Dacă îi provoacă disconfort și cineva trebuie să stea toată ziua după el, să îi scoată mucișorii, da - îl ținem acasă. În plus, este evident că micuțul nu poate fi dus în colectivitate dacă la aceste simptome se adaugă și febră. În schimb, dacă frecvența simtomelor (tuse și secreții nazale) este destul de rară și copilul are o stare bună, îl putem duce în colectivitate.

Citește și 17 lucruri care nu trebuie să lipsească din casă când ai copil

Copilul a fost răcit, l-am ținut acasă și acum a rămas cu tusea. Cât îl mai țin acasă?

Deloc! Tusea este simptomul care dispare cel mai greu, dar în această perioadă copilul nu mai este contagios. El este în perioada de convalescenţă, e posibil să mai aibă secreţii reziduale - tusea este modalitatea prin care organismul încearcă să le elimine. Ne naştem cu acest reflex al tusei, este un mecanism de apărare prin care organismul încearcă să elimine orice tip de particulă străină pe care o sesizează, inclusiv secreţii

Și dacă le dă și celorlalți copii?

Perioada de incubaţie în cazul virozelor este foarte scurtă, motiv pentru care este foarte greu să evităm o viroză. Spre exemplu, dimineaţa, putem duce copilul la grădiniţă sănătos şi putem avea surpriza ca peste câteva ore starea lui să se schimbe brusc, să tușească și să îi curgă nasul. În astfel de situaţii (și cam așa se întâmplă adesea), ceilalţi copii au fost deja expuşi la virus şi contaminarea s-a produs. Aşadar, ţinem, de fapt, copiii bolnavi acasă mai mult pentru binele lor, pentru a se reface, decât pentru binele colegilor.

În aceste situații, copilul meu nu va fi mereu răcit, dacă ceilalții copii vin cu muci și tuse la grădiniță?

Cu muci și tuse va fi, probabil, foarte des, dar așa se formează imunitatea. La fel ca și copiii noștri, și imunitatea lor merge la grădi, pentru a se face mare. Primul an de grădiniţă este oricum marcat de prezenţa secreţiilor nazale şi a tusei – este modul organismului de a se pregăti, cu toţii am trecut prin asta şi aşa ne imunizăm. Partea bună este că, după fiecare viroză, copilul rămâne cu nişte anticorpi, devine din ce în ce mai rezistent, iar pe la 5 ani nu va mai avea decât rar astfel de episoade. De altfel, numărul virozelor scade semnificativ de la an la an. Este o diferenţă foarte mare între primul an de grădiniţă şi ultimul.

Citește și 8 secrete pentru un sistem imunitar puternic la copii, în sezonul rece.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!