Sari la conținut

Cand ai sanse sa faci gemeni

Ma numar printre femeile care si-au dorit mult de tot gemeni. Dar factorul genetic nu mi-a dat sanse pentru ca un familia noastra nu au existat niciodata gemeni. Se pare insa ca exista alte cateva situatii in care putem avem gemeni, in ciuda bagajului genetic.

Femeile care au sansele cele mai mari sa aiba gemeni sunt cele care au avut gemeni in familie, cele care au urmeaza tratamente de fertilizare sau care devin mame dupa varsta de 35 de ani. Deci sansele tale pentru gemeni sunt crescute daca:

Urmezi un tratament de fertilizare

Avantul luat in tratamentele de fertilizare este „responsabil” pentru cresterea numarului de nasteri de gemeni, tripleti, cvadrupli si chiar mai multi! Fertilizarea in vitro poate mari sansele unei mame de a avea gemeni la 1 din 38. Daca nu vrei sa ai multipli trebuie sa fii atenta la medicamentele de fertilizare pe care le iei. Chlomid de exemplu poate creste sansele de gemeni (sau mai multi) la 1 din 5 nasteri! Dar oricat de tare iti doresti gemeni, nu te apuca sa urmezi un tratament cu Chlomid de capul tau, deoarece medicamentele de fertilizare au efecte secundare care pot fi apreciate doar de medicul tau, pe baza istoricului tau medical.

Esti mai in varsta

Exista doua teorii pentru care mamele peste 30 de ani au ceva mai multe sanse de a avea gemeni: teoria gemenilor fraternali si teoria gemenilor identici.

Teoria gemenilor fraternali. Sansele de a avea gemeni cresc dupa ce mama implineste 30 de ani si sunt cele mai mari intre 35 si 39 de ani (cresc cu 5%). Explicatia teoretica pentru acest lucru este faptul ca femeile peste 30 de ani incep sa produca mai mult FSH (hormon de stimulare foliculara). Astfel nivelurile mari de FSH poate suprastimula ovarele care pot elibera doua sau mai mult ovule intr-un singur ciclu.

Teoria gemenilor identici. O alta teorie sustine sansele marite de gemeni identici se datoreaza faptului ca ovulele devin mai casante si in loc sa se divida in timpul fazelor initiale a dezvoltarii bebelusului, se impart in doi bebelusi separati.

Urmezi un tratament de fertilizare

Femeile se confrunta cu fertilitate scazuta peste varsta de 30 de ani. Drept rezultat, femeile peste aceasta varsta apeleaza mai des la tratamente de fertilizare, ceea ce le creste sansele de a avea gemeni. Conform Societatii Americane de Medicina Reproductiva, in jur de o treime din femeie intre 35 si 39 de ani si doua treimi din femeile peste 40 de ani au probeme de fertilitate. Daca ai peste 45 de ani, sansele de a avea gemeni cresc la 17%! Daca esti indeajuns de curajoasa sa faci un copil peste 50 de ani, sansele de a avea multipli este de 1 in 9 nasteri!

Gemeni in familie

„Ai gemeni in familie?” este intrebarea cel mai des pusa parintilor cu gemeni. Daca tu, mama ta sau mama mamei tale sunteti gemeni zigotici, sansele de a avea gemeni cresc exponential. Motivul pentru aceasta este mostenirea unei gene pentru hiperovulatie care duce la eliminarea mai multor ovule in timpul unui singur ciclu ovulatoriu. Asta creste posibilitatea de a concepe gemeni fraternali.

Unii experti spun ca nu exista nici o corelatie intre bagajul genetic al tatalui si gemeni. Altii cred ca gene hiperovultatiei poate fi trecuta de la tata la fiica.

Multi experti spun ca gemenii identici (monozigotici) nu sunt ereditari – gemenii identici sunt aleatorii. Niciunul din factorii cunoscuti ca marind sansele de a avea gemeni (tratamente de fertilitate, varsta, greutate, ereditate etc.) nu influenteaza sansele de a avea gemeni identici.

Ai avut deja gemeni

Daca ai avut odata gemeni sansele de a avea din nou gemeni creste la 1 din 12.

Citeste mai multe despre tipurile de gemeni.

Greutate si inaltime

Colegiul American de Obsterica si Ginecologie a lansat un studiu care a implicat 50 000 de nasteri din Statele Unite care arata ca femeile cu un indice corporal de 30 sau mai mare au sanse mai mari de a face gemeni. Studiul a mai aratat ca si femeile inalte (peste percentila 75 de inaltime) au fost mai predispuse la a avea gemeni.

Ai avut dieta bogata in proteine animale si lactate

Un studiu efectuat de Gary Steinman, MD la Long Island Jewish Medical Center din New York, au comparat rata de nasteri a mamelor vegane cu cea a mamelor care au consumat lactate si proteine animale. A reiesit faptul ca mamele care au consumat lactate si carne au avut de 5 ori mai multe sanse sa aiba gemeni. 

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!