Sari la conținut

Ce beneficii au copiii cu tati in varsta

Daca femeile au niste bariere pe care varsta le aseaza in calea fertilitatii, barbatii sunt privilegiati si pot concepe un copil si la varste mai inaintate. Mai mult decat atat, copiii cu tati mai in varsta au de castigat.

Structura genetica a spermei se modifica pe masura ce barbatii inainteaza in varsta si genereaza un cod ADN care favorizeaza longevitatea - trasatura care este apoi transmisa copiilor lor.  Cercetatorii americani au descoperit aceasta legatura dupa ce au analizat structura ADN a unui esantion alcatuit din 1.779 de tineri adulti, iar studiul lor a fost publicat in revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

Oamenii de stiinta stiau de mai multa vreme ca speranta de viata este asociata cu lungimea unor structuri - telomeri - care se afla la capetele cromozomilor ce alcatuiesc codul nostru genetic, respectiv ADN-ul. In general, o lungime mai mica a telomerilor echivaleaza cu o speranta de viata mai mica, iar o lungime mare sunt indicator pentru o speranta de viata lunga.

Telomeri sunt identici cu capetele de plastic care marginesc sireturile unui pantof si care fac ca aceata sa nu se destrame. Tot asa telomerii protejeaza capetele cromozomilor de uzura. Dar, in cele mai multe celule, ei se scurteaza odata cu inaintarea in varsta, pana cand celulele nu mai sunt capabile sa ii reproduca, cu o singura exceptie - la celulele spermatice telomerii devin mai lungi odata cu inaintarea in varsta.
 
Tinand cont de faptul ca barbatii isi transmit ADN-ul copiilor lor prin sperma, acesti telomeri mai lungi sunt mosteniti de generatia urmatoare.

Profesorul Dan Eisenberg si colegii sai de la departamentul de Antropologie de la Northwestern University au studiat felul in care sunt mosteniti telomerii pe un grup de tineri adulti din Filipine.
 
Telomerii, masurati din probele de sange, erau mai lungi la voluntarii ai caror tati erau in varsta atunci cand ei s-au nascut.
 
Lungimea telomerilor a fost si mai mare atunci cand bunicul bebelusilor pe linie paterna era la randul sau la o varsta inaintata atunci cand a devenit tata.
 
Desi paternitatea tardiva influenteaza riscul de avort spontan, oamenii de stiinta americani considera ca ea ar putea aduce beneficii pe termen lung pentru starea de sanatate.
 
Mostenirea pe cale genetica a unor telomeri mai lungi ar putea fi benefica pentru tesuturi si pentru functiile biologice care implica o crestere rapida a celulelor - precum cele din sistemul imunitar, intestine si piele.

Aceasta este argumentatia. Ce varsta o sa aiba tatal copiilului tau, ramane alegerea ta!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!