Sari la conținut

Mituri legate de sex si de protectia impotriva unei sarcini

Studii recente au aratat ca, dintr-o lista de opt motive pentru a face sex, a avea un copil este cea mai putin aleasa motivatie pentru majoritatea oamenilor. De-a lungul istoriei, oamenii au vrut sa fie in masura sa decida daca si cand sa aiba un copil. Avand in vedere acest lucru au folosit metode contraceptive intr-o forma sau alta de mii si mii de ani. Metodele contraceptive au evoluat si la fel au evoluat si miturile legate de utilizarea lor. Tu stii ce este adevarat si ce nu din miturile legate de contraceptie?

1. O femeie nu poate ramane insarcinata prima data cand face sex

Sansele unei femei de a ramane insarcinata sunt intotdeauna aceleasi, aproximativ 1 din 20 - chiar daca este prima ei experienta sexuala. O femeie poate ramane gravida in orice moment dupa ce a inceput sa ovuleze. Mai mult, asta inseamna ca o femeie poate ramane insarcinata chiar inainte sa aiba prima menstruatie! (ea ovuleaza cu aproximativ cu 14 zile inainte de menstruatie). Nu te baza pe argumente gen "nu iti face grij de prima data” si nu presupune ca o persoana poate fi prea tanara pentru ramane gravida.

2. Dusurile sau baia pot preveni sarcina

Dusurile nu sunt o metoda eficienta de control al nasterii, deoarece este imposibil sa te dusezi (sa faci o spalatura vaginala) suficient de rapid pentru retine (indeparta) sperma de la fertilizarea un ou. Acest lucru este valabil chiar daca faci dus imediat dupa actul sexual. Urinarea, baia sau dusul nu vor indeparta spermatozoizii. In folclorul urban se aminteste de o metoda de spalaturi vaginale cu Coca-Cola care se presupune ca omoara sperma; chiar daca ar fi adevarat, nu face asta: iti poti afecta grav aparatul reproducator. Ca o nota separata, supozitoarele vaginale, deodorantele sau spray-urile nu functioneaza si pot fi la fel de daunatoare.

3. O femeie nu poate ramane insarcinata daca barbatul ejaculeaza afara

Acesta este un mare mit! Retragerea nu este intotdeauna o metoda sigura si exista mai multe explicatii pentru asta. Odata ce un barbat se excita, el produce un lichid pre-ejaculare - acest lichid poate contine cel putin 300.000 de spermatozoizi (si este nevoie de doar 1 ca sa fertilizeze un ovul)! Exista, de asemenea, riscul ca el nu iasa la timp (este foarte greu sa mentina controlul). Chiar daca el ejaculeaza in afara vaginului, sperma poate inota, asa ca sperma aflata oriunde in apropiere de vagin poate duce in continuare la sarcina (aceasta inseamna ca sarcina poate aparea chiar si fara penetrare, daca un mascul ejaculeaza pe sau in apropierea vaginului). Retragerea poate fi o metoda eficienta, dar numai in cazul in care se face perfect (extrem de greu de facut).

4. O femeie nu poate ramane insarcinata daca face sex in timpul menstruatiei

Multe femei (si barbati) sustin acest mit. Este posibil ca o femeie sa ramana insarcinata in orice moment in timpul ciclului menstrual. In general, atunci cand esti la menstruatia, inseamna ca nu ovulezi. Daca este asa, atunci nu vei ramane insarcinata. Cu toate acestea, femeile cu cicluri neregulate sau mai scurte pot ovula efectiv in timpul menstruatiei. Nu este garantat ca va ovula la mijlocul ciclului. Spermatozoizii pot trai in interiorul corpului unei femei pana la 5 zile, asa ca daca ovulezi oricand in termen de 7 zile de la sexul neprotejat, poti ramane gravida.

5. Anticonceptionalele cauzeaza cancer

Desi exista uneori efecte secundare ale pilulei, nu reiese ca utilizarea ei creste riscul de cancer. Cercetari recente sugereaza ca pilula are un risc extrem de mic, catre inexistent pentru cancerul de san. Cu toate acestea, studiile au aratat ca folosirea pilulei poate creste riscul de cancer de col uterin. Deoarece cancerul de col uterin poate fi detectat cu usurinta de timpuriu si poate fi tratat eficient, este o idee buna sa iti faci controale regulate. Poti sa discuti cu medicul tau despre posibilitatea de a face un vaccin care ajuta la prevenirea cancerului de col uterin.

Dar ca sa fim 100% corecti, cercetarile arata de asemenea ca utilizarea pilulei poate ajuta de fapt la prevenirea unor forme de cancer - acesta este unul dintre beneficiile non-contraceptive de utilizare a pilulei. Protectia impotriva dezvoltarii acestor tipuri de cancer, de fapt creste cu fiecare an de utilizare si poate dura pana la 30 de ani dupa oprirea folosirii pilulei.

Citeste aici mai multe despre metode naturale de contraceptie.

6. Foloseste folie de plastic in cazul in care nu poti gasi un prezervativ

Un mit nefondat! Folia de plastic nu este un substitut pentru prezervativ. Daca dispui de o metoda sigura de control al nasterii, nu folosi folie de plastic pentru sandwich invelita in jurul penisului  ca o modalitate de a preveni sarcina: nu merge! Intr-o nota oarecum inrudita, nu folosi niciodata pasta de dinti in locul unei spermicid (nu ucide sperma – indiferent de ce ai auzit)

7. Sarcina este impiedicata de sarituri in sus si in jos 

Exista multi care cred ca stranutul, tusea si sariturile in sus si in jos dupa sex vor disloca sperma. Acest lucru este fals; sperma este prea rapida si prea mica pentru oricare dintre aceste metode. In plus, obiectele introduse in vagin  (cum ar fi semintele sau plantele) inainte, in timpul, sau dupa sex nu vor avea nici un efect asupra prevenirii conceptiei. Acest comportament poate fi periculos pentru sanatate!

8. Sexul in picioare functioneaza ca anticonceptionalele

Miturile legate de modul in care faci sex sunt foarte frecvente. Printre cele mai frecvente pe care le-am auzit este si acela ca nu poti ramane insarcinata daca faci sex in picioare. Gresit, pur si simplu.

9. Daca nu ai orgasm, nu vei ramane insarcinata

O multime de femei cred ca in cazul in care nu au orgasm in timpul actului sexual, nu vor ramane insarcinate. Placerea nu are nimic de-a face cu controlul nasterilor -  poti ramane insarcinata si daca iti place si daca nu iti place partida de sex.

10. O femeie este mai protejata, daca partenerul are un prezervativ mai stramt

Si aceasta este o conceptie gresita bazata pe convingerea ca prezervativul nu poate aluneca.  Cu toate acestea, un prezervativ care este prea stramt este mai predispus la rupere in timpul actului sexual. Cand se foloseste un prezervativ, este de asemenea important lasi un spatiu aproape de varf pentru capta in siguranta sperma; acest lucru previne prezervativul sa fie supra intins atunci cand barbatul ejaculeaza.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!