Sari la conținut

Poţi rămâne însărcinată, dacă eşti deja gravidă? Explicaţii pe înţelesul tuturor

Atunci când rămâi gravidă, mai ales dacă se întâmplă pentru prima dată, îţi faci o mulţime de gânduri: oare ce trebuie să mănânc, oare cum trebuie să mă simt, oare va evolua bine sarcina, va fi bine copilul? – sunt cele mai numeroase griji ale viitoarelor mămici. În tot acest carusel de emoţii şi de gânduri, probabil că niciuna dintre graviduţe nu se întreabă dacă ar mai putea rămâne însărcinate, din moment ce deja poartă în pântece un copilaş!

Ei bine… e bine că nu le trec prin minte astfel de gânduri, pentru că îngrijorările nu ajută niciodată, dar acest lucru nu înseamnă că nu este posibil! Da, aţi citit bine: este posibil să rămâi gravidă, chiar dacă deja ai un bebeluş în burtică; însă pentru liniştea ta este bine să ştii că astfel de cazuri sunt foarte rare!

Ce este suprasarcina?

Atunci când un copilaş este conceput la doar câteva zile sau săptămâni după ce unul se află deja în burtică – se produce fenomenul numit suprasarcină (sau super-sarcină).

Suprasarcina este mai des întâlnită în regatul animalelor, dar cum noi, oamenii, suntem la origini nişte mamifere, acest fenomen poate apărea şi în cazul nostru.

În acest caz, dacă sarcina evoluează corespunzător, naşterea celor doi se produce simultan, chiar dacă unul dintre copilaşi va fi mai mare decât celălalt. 

Cât de întâlnit este fenomenul numit suprasarcină?

Doctorii încă fac cercetări pentru a afla dacă suprasarcina este fizic posibilă în cazul oamenilor sau este doar rezultatul unei condiţii medicale încă neexplicată. Numai 10 astfel de cazuri au fost raportate în SUA.

► Citeşte şi A rămas gravidă, în timp ce era deja însărcinată. Povestea femeii care nu mai ştia pe al cui copil îl poartă în pântec

Mai mult, la sfârşitul anului trecut, o femeie din California a purtat în pântec doi copii în acelaşi timp, concepuţi în perioade diferite şi aparţinând unor perechi diferite de părinţi. Cum a fost posibil? Jessica Allen, în vârstă de 31 de ani, a acceptat în luna aprilie a anului 2016 să se supună procedurii de fertilizare în vitro, devenind mamă surogat pentru un cuplu de chinezi ce nu putea avea copii. Nu mică i-a fost surprinderea femeii, când, în săptămâna a şasea de sarcină, în urma unei radiografii, Jessica a aflat că poartă în pântec gemeni. În luna decembrie a anului trecut, Jessica a dat naştere unor copii frumoşi şi sănătoşi, înmânându-i cuplului de chinezi. O lună mai târziu, însă, mama-surogat a primit fotografia celor doi copii, cu mesajul: „După cum vezi, ei nu sunt la fel! Îţi dai seama ce s-a întâmplat, nu?”

„Am văzut că unul era mai închis la culoare, decât celălalt. Era mai mult decât evident că cei doi nu sunt gemeni”, a povestit Jessica. Iar testele ADN au confirmat totul: unul dintre copii era al Jessicăi, iar celălalt al cuplului de chinezi.

Cum este posibilă suprasarcina?

În mod obișnuit, eliberarea de ovule încetează odată ce o femeia este însărcinată, iar schimbările hormonale și fizice datorate sarcinii acționează împreună pentru a preveni o altă concepție. Pentru ca suprasarcina să apară:

1)    ovarele ar trebui să elibereze în continuare ovule în timpul sarcinii în curs de desfășurare (destul de puţin probabil ca acest lucru să se întâmple) .
2)    materialul seminal ar trebui să reușească să treacă de colul uterin blocat al unei femei însărcinate (din nou, foarte puţin probabil).
3)    ovulul nou fertilizat ar trebui să poată să se atașeze la peretele uterin deja ocupat de prima sarcină.

Acest fenomen are şanse mai mari să apară în cazul procedurilor de fertilizare.

În cazul în care a doua sarcină apare mai târziu, există riscul apariției unei nașteri premature riscante. Chiar dacă bebelușii sunt concepuți în momente diferite de timp, din păcate, aceștia trebuie să fie născuți în același timp.
 
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!