Sari la conținut

Cate ceva despre celulele stem

Oamenii de stiinta continua sa cerceteze spectrul larg de afectiuni care ar putea fi vindecate cu ajutorul celulelor sterm extrase din cordonul ombilical la nastere. Aceste pretioase celule pluripotente, par secretul de aur al omenirii. Recoltarea celulelor stem, capabile sa se transforme in toate celulele specializate ale organismului, este una dintre cele mai importante practici medicale ale epocii contemporane. Din pacate costa si costa mult, asa ca ramane doar o alegere personala in functie de o serie de criterii.

Celulele stem pot trata boli incurabile prin regenerarea celulara datorata structurii primare ale acestor celule. Parkinsonul, diabetul, cancerul de mai multe tipuri, scleroza multipla, afectiuni cardiace diverse sau leziuni medulo-spinale. Transplantul cu celule stem extrase din sangele placentar urmareste inlocuirea celulelor bolnave cu cele sanatoase.

Celulele prelevate din cordonul ombilical au fost utilizate deja in tratamentul a peste 75 de boli, inclusiv afectiuni maligne, anemii, tulburari metabolice ereditare si deficiente ale sistemului imunitar. Majoritatea interventiilor cu celule stem au fost efectuate pacientilor cu varste mai mici de 18 ani.

Cel putin pana in prezent sunt considerate tratabile cu celule stem boli autoimune si imunodeficitare, respectiv lupusul eritematos sistemic, boala Crohn, scleroza multipla, artrita juvenila si reumatoida, sclerodermia, scleromixedem si alopecia totala, sindromul Sjogren, boala Behcet si Miastenia Gravis, citopenii autoimune si vasculita sistemica, sindromul de imunodeficienta severa combinata, sindromul limfoproliferativ X-linkat, neutropenia congenitala. Si lista continua cu mai multe tipuri de cancer, de la leucemie acuta limfoblastica, pana la leucemia mielocitara acuta, cronica si juvenila, tumori craniene, abdominale si la nivelul timusului (glanda din spatele sternului), cancer de piele, testicular, ovarian, limfatic, mamar si renal, retinoblastom (celule maligne in tesutul retinei), mielom multiplu, neuroblastom si diverse tumori solide, sindromul Poems (adenopatii difuze, tulburari endocrine, afectiuni dermatologice). Si inca multe alte afectiuni.



Celulele stem pot contribui la tratamentul unor afectiuni oftalmologice, precum la regenerarea corneei. Fracturile oaselor craniene, paralizia cerebrala si gangrena membrelor pot fi vindecate tot prin acest tip de transplant.


Experimentele medicale viitoare vor extinde cu siguranta lista complexa a afectiunilor tratabile prin transferul cu celule stem.

 

Citeste si

Uluitoarele transformari din organismul matern

Fatul imbunatateste sanatatea mamei
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!