Sari la conținut

Masa de Paști. Ce mâncăruri ar trebui să eviți dacă ești însărcinată

Paştele este una dintre cele mai frumoase sărbători, când ne întâlnim cu toată familia în jurul mesei îmbelşugate. Masă plină cu fel de fel de bunătăţi ne face cu ochiul şi ne îndeamnă să gustăm din toate, o bucăţică de aici, o bucăţică de dincolo.

Cu toate acestea, dacă eşti însărcinată trebuie să îţi iei câteva măsuri de precauţie. Iată care sunt mâncărurile pe care trebuie să le eviţi sau la care trebuie să fii atentă.

Trebuie să fii atentă la unele alimente deoarece pot conţine agenţi patogeni nocivi pentru tine şi copilul tău sau pot dăuna pur şi simplu copilului.

Brânza

De sărbători fiecare doreşte să pună ce are mai bun şi mai fin pe masă, iar brânzeturile franţuzeşti sunt la mare cinste. În perioada sarcinii sunt însă interzise. Brânzeturile moi sau albastre (amândouă conţin anumite mucegaiuri) pot centine bacteria de listeria care pot cauza listerioza. Deşi infecţiile cu listeria sunt rare, chiar şi o infecţie moderată la o femeie gravidă poate duce la avort spontan, naşterea unui copil mort sau infecţii severe ale copilului.

Evită: brânzeturile brie, camembert, brânzeturile cu mucegai albastru sau celelalte brânzeturi similare.

Ouăle

Ouăle sunt vedetele zilelor de Paşte, dar trebuie să fii atentă la consumul acestora. Ouăle insuficient gatite sau mâncărurile în care sunt încorporate, pot fi purtătoare de salmonella.

Mănâncă ouăle vopsite doar dacă sunt fierte îndeajuns de tare. Verifică-le tăindu-le pe din două şi vezi dacă gălbenuşul şi albuşul sunt tari.

De asemenea, spune adio bunătăţurilor de pe masă gatite cu maioneză. Aceasta este făcută cu ouă crude şi este total interzisă în sarcina.

►Citește și Toxiinfectiile alimentare grave în sarcină

Carnea

Carnea de miel este acum în lumina reflectoarelor. Poţi mânca carne de miel dacă ai grijă ca aceasta să fie bine făcută. Indiferent de ce carne serveşti la masa de Paşte verifica să fie bine făcută: să nu aibă carnea roz sau roşiatică şi să nu existe nici o urmă de sânge.

Mezelurile

Oricât de scumpe şi de fine ar fi mezelurile pe care le vei avea pe masa de Paşte, ai grijă la ceea ce conţin. Evită salamurile, cârnaţii Chorizo sau şuncă de Praga deoarece acestea sunt făcute din carne crudă (măturată, ţinută în mediu cu sare sau la aer). Acestea pot conţine paraziţi care cauzează toxoplasmoza. Riscul în cazul acestor produse poate fi redus prin congelarea produselor timp de patru zile, ceea ce va duce la eliminarea eventualilor paraziţi.

Drobul

Drobul de miel este sigur dacă este gătit foarte bine, deoarece conţine ouă crude şi organe interne. Nu mânca mult deoarece conţine ficat, care nu este foarte indicat în sarcina din cauza conţinutului de vitamina A (asta dacă iei vitamine prenatale care conţin toată gama de vitamine necesară sarcinii).

Peştele

Evită celebrul somon fume deoarece este crud şi este interzis. De asemenea nu consuma cantităţi mari de ton şi de peşte în ulei. Uită de scoici deoarece pot cauza foarte uşor toxiinfecţii alimentare.

Alcoolul

Sărbătorile nu sunt o dezlegare la alcool! Chiar dacă vei fi îndemnată de mesenii veseli să serveşti un păhărel pentru că “nu are ce să îţi facă rău”, încrede-te în simţurile tale şi în lecturile tale prenatale şi refuza politicos. Sănătatea copilului tău este mai importantă decât orice.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Stelian

    Aiureli! Mananc sushimi de somon, ton, prosciutto, chorizo, carnea de miel sau de vita "in sange" , etc, etc, etc. Si multe alte sute de milioane. Sa luam de exemplu japonezii, care mananca mult sushi si sunt foarte longevivi.

  • Erika

    Dom nul stelian era vb sa nu manance persoanele insarcinate asa ceva ca le poate dauna bebeului.tu poti ma ca orice

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter
Life.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!

Evenimente Bucureşti