Sari la conținut

Controale medicale dupa nastere

Grija pentru organismul tau nu se termina odata cu aducerea pe lume a copilului. Dupa nastere ai de facut cateva vizite la doctor, ca sa te asiguri ca iti revii cum trebuie.

 

Odata ce nasti, te fixezi pe rolul de mama si cam uiti ca esti femeie, dotata cu un „mecanism” special, care mai trebuie si el controlat si reglat din cand in cand. Mai ales ca aducerea pe lume a unui copil este o adevarata revolutie pentru organism. Pentru ca sa ai grija cum trebuie de puiul tau va trebui sa ai, in primul rand, grija de tine. Sa dormi, sa te hranesti corespunzator (mai ales daca alaptezi), sa te detasezi uneori, sa ceri ajutor si sa nu ratezi vizitele la medic din perioada de recuperare.

Domnul doctor Andreas Vythoulkas, medic specialist Obstetrica-Ginecologie, ne-a vorbit despre controalele pe care o femeie le are de facut dupa ce trece printr-o nastere:

Controalele ginecologice: In maternitate, lauza va fi supusa mai multor controale, dintre care ultimul – inainte de externare. La o saptamana dupa nastere are loc o noua examinare, moment in care medicul evalueaza daca pot fi scoase firele in cazul in care femeia a trecut printr-o operatie cezariana sau a suferit o epiziotomie. Urmatorul consult ginecologic este la 45 de zile (aproximativ sase saptamani) de la nastere.

In mod normal, daca nu exista probleme, pacienta va reveni in cabinetul ginecologului la sase luni de la nastere pentru o noua examinare, cand este indicata si efectuarea unei ecografii transvaginale – pentru a vedea daca uterul si-a revenit dupa nastere sau daca cicatricea de pe uter s-a vindecat, in cazul unei cezariene – precum si un test Papanicolau.


Sursa foto: ctpost.com

Controalele sanilor: Daca nu exista nicio modificare a lor, examinarea sanilor se face in cadrul vizitelor la ginecolog specificate mai sus. Insa, daca femeia sesizeaza probleme ale sanilor, trebuie programata urgent o vizita la medic, chiar daca alapteaza sau nu. Palparea sanilor se poate face si atunci cand exista lactatie. Este cel mai simplu consult, dar el poate da indicii despre starea sanilor. Dupa ce s-a terminat alaptarea, este recomandata o ecografie mamara. Totusi, daca problemele apar in timpul perioadei de alaptare, ecografia se poate efectua.

 

Analize de sange: Primele analize de sange trebuie facute dupa nastere, inainte de externare, avand menirea de a evalua starea de sanatate a mamei. Daca in timpul sarcinii au existat analize cu rezultate modificate, acestea trebuie repetate la maxim trei luni de la nastere, pentru a vedea daca lucrurile au reintrat pe un fagas normal.

 

Domnul doctor Andreas Vythoulkas, medic specialist Obstetrica-Ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie, acorda consultatii la clinicile private: Medsana, Academica, Intermedicas si Sanador din Bucuresti, precum si clinica Lotus din Ploiesti.

 

 

 

 

 

Sursa foto articol: examiner.com

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!