Sari la conținut

Cum gestionezi lipsa somnului, ca proaspătă mămică: strategii pentru nopți odihnitoare

Maternitatea este cea mai frumoasă perioadă din viața unei femei, însă aceasta vine la pachet și cu lipsa somnului. Este foarte important ca părinții să doarmă suficient, ca să se asigure că îi oferă cea mai bună îngrijire nou-născutului lor.

Iată cum poți gestiona lipsa somnului și cum să găsești modalități de a te odihni mai mult noaptea:

Stabilește o rutină de somn

Intrarea într-o rutină de somn stabilă poate face minuni nu doar pentru copilul tău, ci și pentru tine. La urma urmei, atunci când copilul tău doarme mai bine, la fel vei face și tu.

De ce este atât de importantă o rutină de somn consecventă? În anumite privințe, bebelușii sunt la fel ca noi, își găsesc confortul în a ști ce urmează. O rutină de culcare îi poate oferi acest lucru micuțului tău.

Cum poți crea o rutină bună pentru culcare? Iată câteva sfaturi utile.

Creează un mediu calm și liniștitor

Acest lucru poate însemna menținerea luminii difuze, reducerea zgomotelor puternice sau redarea cântecelor de leagăn. Cheia este să creezi o atmosferă liniștitoare, care să invite bebelușul la somn.

Include în rutina ta activități de relaxare

Una dintre activitățile de relaxare include masajul pentru bebeluși. Masarea ușoară a bebelușului îl poate ajuta să se relaxeze și să elibereze tensiunea.

Citirea unei povești înainte de culcare

Chiar dacă bebelușul tău nu poate înțelege momentan cuvintele pe care tu i le spui, sunetul liniștitor al vocii tale poate fi foarte reconfortant.

Gestionarea trezirilor nocturne

Bebelușii se trezesc adesea noaptea pentru că le este foame, pentru că au nevoie de schimbarea scutecului sau doar doresc puțin confort. Iată ce poți face pentru a ușura lucrurile.

Liniștește-l

Când bebelușul se trezește, încearcă să îl legeni ușor, să-i cânți un cântecel sau să-l îmbrățișezi. Acest lucru îl poate ajuta să se simtă în siguranță.

Păstrează-ți calmul

Menține lumina difuză și liniștea în timpul nopții. Aceste lucruri îi transmit copilului tău că nu este timpul pentru joacă, așa că va învăța să se întoarcă la culcare, după ce a fost hrănit sau schimbat.

Tipare de somn și stadii de creștere

Bebelușii nu sunt ca adulții. Tiparele lor de somn se schimbă mult pe măsură ce cresc. La început, dorm mult, dar în reprize scurte. Pe măsură ce cresc, încep să doarmă în reprize mai lungi, dar s-ar putea să se trezească mai mult în timpul nopții. Acest lucru face parte din dezvoltarea lor.

Ce poți face, pentru a te ajuta atât pe tine, cât și pe copilul tău să dormiți mai bine?

Înțelege-i tiparul de somn

Micuțul tău va trece prin diferite etape de somn, pe măsură ce crește. De exemplu, nou-născuții dorm până la 16 până la 18 ore pe zi, în reprize de 1-2 ore. Până la vârsta de șase luni, majoritatea bebelușilor încep să doarmă noaptea.

Ajustează-ți rutina

Pe măsură ce copilul crește, obiceiurile lui de somn se vor schimba. Încearcă să-ți ajustezi rutina de somn în funcție de vârsta lui. Acest lucru ar putea însemna schimbarea orelor de culcare.

Încearcă să identifici ceea ce funcționează pentru tine

A fi proaspăt părinte este un lucru minunat, însă poate fi și foarte obositor. Cheia este să încerci diferite lucruri și să vezi ce funcționează cel mai bine pentru tine și pentru copilul tău. Este foarte important să ai grijă și de tine, nu doar de micuțul tău.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!