Sari la conținut

Derularea nasterii

Travaliul si nasterea propriu zisa sunt etape distincte cu durata variabila de la o femeie la alta. De regula la prima nastere procesul este mai lent, dar nu este obligatoriu sa se intample asa. Daca in unele cazuri totul de termina in 2-3 ore, in alte cazuri dureaza 10-12 ore sau chiar mai mult.

In momentul sosirii la maternitate, o sa fi luata in primire de o moasa care va face cateva examene uzuale. In procedura standard intra o analiza de urina, stabilirea tensiunii arteriale si controlul temperaturii. Urmeaza un control facut de medicul tau caruia trebuie sa-i spui ce simt si ce temeri ai. Medicul verifica prin palpare pozitia bebelusului si va masura dilatatia colului uterin.

De regula moasa este cea care o sa-ti fie de cel mai mare ajutor in aceasta prima etapa a travaliului si care o sa urmareasca dilatatia colului uterin.

Nasterea se deruleaza in trei etape

Dilatarea este succesiunea contractiilor care vor permite colului uterin sa se deschida pentru a lasa sa treaca, capul bebelusului. Este etapa cea mai lunga. Pe masura ce avanseaza travaliul, contractiile vor deveni mai dureroase.

Nu toata durata travaliului este dureroasa. Inceputul procesului de dilatare al colului unterin este nedureroasa, pentru ca in cursul lunilor de sarcina, ligamentele se inmoaie, musculatura devine mai putin tonica, iar procesul este lent. Dilatarea pana la 4 centimetri este nedureroasa sau foarte putin stresanta. Intensitatea contractiilor si durerile intense apar abia dupa ce dilatarea depaseste pragul a 7 centimetri. De regula acesta este momentul in care durerile depsesc pragul limita de suportabilitate si in aceasta faza poti cere anestezia peridurala. Anestezia este facuta de medicul specialist.

Moasa ramane in preajma si monitorizeaza dilatarea colul uterin pana cand acesta atinge 10 centimetri.

In momentul in care colul este dilatat, bebelusul trebuie ajutat sa iasa. Aceasta este expulzia fetala si este o faza activa pentru tine. Expulzia fetala are o alta forma de durere, combinata cu o dorinta puternica de a impinge. Efortul de a impinge calmeaza durerea. Dupa ce capul copilului reuseste sa treaca prin canalul de nastere, intensitatea durerilor scade si ramane doar senzatia de arsura jurul deschiderii vaginale care este suprasolicitata si foarte intinsa, si dorinta de a impinge.

Nu trebuie sa fii ingrijorata, medicul si moasa ta vor ajuta. Atunci cand capul copilului va fi vizibil, medicul il va ajuta sa iasa in intregime. Cateva contractii suplimentare vor expulza corpul bebelusului, ajutat de moasa.

Expulzia fetala terminata este urmata de o senzatie de bine, calm si relaxare intensa. Femeile spun ca merita sa treci prin tot canolul travaliului doar pentru bucuria si sentimentul de bine pe care il ai la final.

Mai ramane o ultima faza: expulzia placentei. De cele mai multe ori expulzia placentei are loc la circa 30-40 de minute dupa nastere, cand vor apare o serie de contractii puternice, dar nedureroase. Aceste contractii permit retragerea uterului si dezlipirea placentei. Dupa ce placenta este eliminata va fi examinata de catre medic pentru a vedea daca este completa, pentru a preveni hemoragiile.

Nasterea s-a incheiat. Daca esti sub efectul anesteziei epidurale, vei mai ramane in sala de nasteri sub supraveghere medicala, pana cand vei fi in siguranta si te vei putea intoarce in camera.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!