Sari la conținut

Devii o altă persoană după ce naști? Iată ce ne spune știința

Cele mai multe dintre noi am recunoaște că am experimentat gânduri frenetice, în toiul nopții, pe perioada sarcinii, în care ne-am tot întrebat dacă atunci când vom deveni mame vom rămâne aceleași persoane.

Când cântăreața și compozitoarea, Amanda Palmer, era însărcinată, o fană și-a exprimat această îngrijorare pentru ea, întrebându-se dacă cariera lui Palmer va avea de suferit după ce va deveni mamă. Era îngrijorată de faptul că artista nu va fi capabilă să compună melodii cu același standard. „Când ai un copil,” a argumentat ea, „fie va suferi el, fie cariera ta”

În răspunsul ei, Palmer și-a exprimat părerea cu privire la posibila ei „pierdere a identității ca artistă” atunci când devine mamă, fiind deranjată. „Dacă aș avea copii”, spune ea, „m-aș transforma într-un artist plictisitor, irelevant, ignorabil? Aș începe brusc să scriu cântece despre echilibru ...? Aș deveni acea persoană enervantă, care este atât de încântată de copilul ei, încât este imposibil să ai o conversație inteligentă despre artă, pentru că ar prefera să-ți arate fotografii pe telefon cu copilul ei mâncând o lingură de piure de morcovi?"

► Citește și: De ce mamele devin invizibile după ce nasc?

Viața ta se va schimba

Nu putem nega acest lucru: după naștere, prioritățile tale se schimbă. Tu te schimbi. Diferite probleme au prioritate în etape distincte ale vieții tale. Persoana care erai înainte de a deveni mamă nu este cea care ești acum.

Cercetările ne spun că se întâmplă multe schimbări atunci când alegem să avem copii și că o mamă nu este aceeași persoană care a fost înainte de a avea copii. Scientific American a raportat acum câțiva ani că aproape toate mamiferele, inclusiv oamenii suferă „modificări fundamentale” în timpul sarcinii și după naștere, și că sarcina și hormonii de lactație pot modifica creierul, „crescând dimensiunea neuronilor în unele regiuni, producând modificări structurale."

Alte cercetări au descoperit că hormonii din sarcină și experiența sarcinii, precum și cea a nașterii ne îmbunătățesc memoria și abilitățile de învățare.

Prioritățile tale se schimbă

Mamele care au fost întrebate dacă au simțit că s-au schimbat după ce au născut, toate au fost spus că nu au simțit vreo schimbare. Fotograful și mămica Carmen Visser crede, însă, că temerile lui Palmer sunt direcționate greșit și că prioritățile ei se vor schimba după ce va deveni mamă: „În timp ce ești însărcinată, ai timp să te gândești și să te temi că îți pierzi identitatea, dar odată ce apare copilul, nu mai ai timp să-ți faci griji pentru viață, pentru că viața se întâmplă atunci și acolo. Viața cu un copil este bogată - mai bogată decât teama de pierdere a propriei tale identități."

De asemenea, Ema a cunoscut această vulnerabilitate de când a devenit mamă: „Urmăream știrile sau un documentar și vedeam copiii suferind. Deși am simțit tristețe, a existat și o deconectare și o incapacitate de a înțelege exact ce reprezentau acele imagini în ansamblu. Acum, fiecare copil la știri este copilul meu. De asemenea, îmi era frică să nu fiu populară sau să nu am destui bani pentru a cumpăra toate lucrurile drăguțe pe care le aveau prietenii mei sau pentru a putea merge în vacanțe. Acum, frica mea este că nu pot oferi tot ceea ce au nevoie copiii mei. Mă tem că nu voi fi capabilă să le ofer cele mai bune șanse în viață ".

Melany, mama lui Eden, a spus că nu vrea să aibă copii, dar apoi, a venit pe lume micuța ei. „Când am împlinit 38 de ani, eu cu mama și sora mea stăteam un pahar de vin de Crăciun și mă gândeam cât de grozav ar fi să avem un prichindel prin casă care aleargă. Mi-am aruncat pastilele, am închis ochii și nu m-am mai gândit! Un an și jumătate mai târziu, a apărut Eden."

„Nu cred că viața mea s-a schimbat. Sunt încă eu. Nu m-am schimbat, dar am evoluat. Inima mea este mai mare și curată pentru Eden. Se regenerează să vezi lumea prin ochii ei. Viața este mai bună, mai frumoasă și mai liniștită cu fiica mea în ea."

► Citește și: Admiră nou-născutul. Numai nu uita de mamă...

Viața după naștere se schimbă în bine?

Poet și romancier, Finuala Dowling crede că Palmer nu are de ce să se teamă. Ea susține că maternitatea a determinat-o să devină scriitoare. „Am constatat că ambițiile mele de a scrie nu au fost fondate decât după ce am rămas însărcinată. Mi-am dat seama brusc că pierdusem un deceniu dorind să fiu scriitoare, dar produc foarte puțin dincolo de două romane eșuate și unele povești. În 1993, m-am așezat cu burtica în creștere și, cu un simț aproape exagerat de mare al timpului, am scris o poveste care a câștigat un premiu. Mai târziu, știind că fiica mea s-ar trezit devreme, m-aș trezi și mai devreme pentru a scrie capitolele pentru primul meu roman. Cred că a deveni mamă te învață cum să folosești tot timpul disponibil."

Cercetătorii din Olanda au dovedit recent că, în timpul sarcinii, celulele fetale intră și se răspândesc în tot corpul mamei. Ei au colectat probe de la 26 de femei care erau însărcinate cu băieței și au constatat prezența cromozomilor Y în toți.

Aceasta este o dovadă solidă că, după ce ai devenit mamă, nu ești aceeași persoană. Este alegerea lui Palmer dacă se transformă într-un „artist plictisitor, irelevant, ignorabil” și cineva care nu este în măsură să aibă o conversație inteligentă, însă faptul inevitabil este că sarcina, nașterea și maternitatea o vor schimba profund.

Sursa

Sursa foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!