Sari la conținut

Dezvoltarea bebelusului dupa nastere

Ghemuit confortabil

Pentru ca pana de curand statea ghemuit in burtica ta, nou nascutul s-ar putea sa ti se para ca are o pozitie putin ciudata, pentru ca membrele sale nu s-au destins total. Nu-ti fie teama. Pana la varsta de sase luni membrele sale vor lua pozitia normala.  Intre timp, insa, ii va placea sa stea infasat pentru ca se va simtii in siguranta intr-un loc cald care seamana cu pantecele mamei.

Pana la sfarsitul primei luni bebelusul isi va putea ridica pentru perioade scurte capul si va putea sa il intoarca intr-o parte in alta atunci cand sta pe burta. Miscarile bruste si necontrolate se vor transforma in miscari mai usoare si mai sigure pe masura ce atat sistemul nervos cat si cel muscular se maturizeaza. Cu toate acestea, reflexele primitive cum ar fi suptul si mestecatul  raman dominante.

Totul inseamna somn si mancare

Mancarea este cel mai important lucru in viata nou nascutului, iar somnul vine pe locul doi. Majoritatea nou nascutilor vor manca la fiecare doua trei ore. Programul de somn este destul de diferit de la un copil la altul. Majoritatea nou nascutilor dorm cam 16-17 ore pe zi in pana la 8 reprize. Pana la sfarsitul primei luni bebelusul s-ar putea sa aiba deja un program de somn propriu. Dar nu conta pe asta, s-ar putea sa nu aiba un program stabil timp de luni de zile .

 Plansul e principala forma de comunicare.

Dupa ce a trecut prin trauma nasterii bebelusul va  trebui sa faca fata unui cumul de stimuli. Nu vei putea sa-ti dai sema de personalitatea lui deocamdata, pentru ca trece imprevizibil de la somn la neliniste, de la o perioda de calm la una de activitate. Desi singurul mod prin care stie sa comunice e prin plans, tu poti sa comunici cu el mangaindu-l si vorbindu-i. Majoritatii bebelusilor adora sa fie tinuti in brate, mangaiati, sarutati, sa li se faca masaj. S-ar putea sa observi ca va ganguri in momentul in care iti aude vocea sau iti vede fata.

 

Citeste continuarea pe suntmamica.ro, noua ta casa in cresterea si ingrijirea copiilor.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!