Sari la conținut

Durerile nasterii

Nu exista femeie insarcinata care sa nu se gandeasca la durerile nasterii. Indiferent daca nasti natural sau apelezi la cezariana nastrerea doare. Nasterea naturala doare in timpul procesului, dar poate sa fie controlata prin anestezia epidurala, trece complet dup ce bebe vine pe lume, in timp ce in cazul nasterii prin cezariana, doare (si doare serios), dupa, vreme de mai multe zile, la care se adauga riscurile complicatiilor post-operatorii si convalescenta care poate insemna una-doua saptamani.

Al doilea amanunt este ca organismul femeii este facut pentru a sustine sarcina si a suporta nasterea.

Durerea travaliului si durerile nasterii sunt provocate de contractile muschiului uterin si intr-o oarecare masura de presiunea asupra colului. Aceasta durere se manifesta sub forma de crampe in abdomen, zona inghinala si lombara si o senzatie generala de discomfort si oboseala. La unele femei, durerea radiaza catre coapse. Alte surse de durere in timpul travaliului sunt presunea exercitata asupra vezicii urinare si intestinelor de capul fatului si intinderea vaginului si colului.

Desi travaliul este cunoscut drept cea mai dureroasa experienta posibila, el poate sa varieze mult, ca intensitate,  de la femeie la femeie si chiar de la sarcina la sarcina. In plus fiecare femeie percepe altfel durerea travaliului, in functie de rezistenta la durere care variaza de la individ la individ. Mamicile aflate la prima nastere gasesc travaliul extrem de dureros, pe cand cele care au deja mai multi copii il suporta mai usor.

Cinci intrebari, cinci raspunsuri

Oricum, intensitatea durerii nu este singurul lucru care face ca femeile sa caute metode de calmare. Natura repetitiva si durata fiecarei contractii sunt factori decisivi.

Strategiile de reducere a durerii trebuie puse in aplicare cu mult inainte de nastere. Miscarea regulata si moderata (daca medicul iti permite) te ajuta sa-ti intaresti muschii si sa-ti pregatesti corpul pentru travaliu. Prin miscare iti imbunataesti anduranta, adica rezistenta la efort, ceea ce iti va fi deosebit de util daca travaliul va fi lung si obositor. Important este ca niciun exercitiu sa nu fie dus mai departe decat iti permite organismul. Acest lucru este important pentru oricine, nu numai pentru gravide.

Masajul perineului

Daca urmezi cursuri prenatale, vei invata diferite tehnici de reducere a durerii, de la vizualizare pana la exercitii de stretching menite sa lucreze muschii care sustin uterul. Cele mai cunoscute astfel de metode sunt tehnicile Lamaze si Bradley.

Tehnica Lamaze, care se poate invata si la noi, prin cursuri prenatale, spune ca nasterea este un fenomen normal, natural, perfect sanatos si ca femeile ar trebui sa fie increzatoare in propriile puteri. Cursurile Lamaze te invata cum poti sa minimizezi perceptia ta asupra durerii prin tehnici de relaxare, respiratie, masaj. Metoda Lamaze nu impune nicio directie in ce priveste calmarea durerii prin medicatie. Femeile sunt incurajate sa decida, in cunostinta de cauza, ce este mai bine pentru ele.
 


Metoda Bradley pune accentul pe o nastere naturala si pe participarea activa a tatalui. Principalul scop este evitarea medicamentelor, daca acestea nu sunt absolut necesare. Metoda Bradley se concentreaza, de asemenea, pe intarirea corpului, in timpul sarcinii, printr-o alimentatie corecta si miscare moderata. Durerea travaliului poate fi micsorata prin tehnici de relaxare si respiratie profunda care se invata la cursuri.

In categoria analgezicelor intra medicamente precum morfina si meperidina, care pot fi administrate intravenos sau prin injectii care se fac de cate ori este nevoie. Oricum ar fi administrate, analgezicele actioneaza sistemic, adica asupra intregului organism. Ele nu incetinesc travaliul si nu modifica ritmul contractiilor insa pot avea efete secundare asupra mamei (greata, ameteala). Se pot administra in timpul travaliului, dar numai cu cateva ore inainte de nasterea propriu-zisa.

Tranchilizantele nu usureaza durerea, insa ajuta femeile sa se calmeze si sa se relaxeze. Uneori se folosesc impreuna cu analgezicele. Tranchilizantele pot avea efecte secundare serioasase, atat la mama cat si la fat, deci trebuie administrate cu prudenta. Reactiile femeiei la acest tip de medicament variaza mult. Unele pierd controlul asupra propriului corp, altele nu.

Copiii nascuti natural sunt mai inteligenti

Epidurala, un tip de anestezie locala ofera o calmare continua a dureri pentru intreaga zona de la talie in jos, inclusive pentru peretii vaginului. Medicamentul se administreaza de catre anestezist printr-un cateter subtire, introdus in coloana, intre doua vertebre, in afara maduvei spinale. In cazul epiduralei traditionale se injecteaza o singura doza mai mare care va amorti complet zona de la talie in jos, astfel ca mama nu va mai putea sa mearga sau sa-si controleze sfincterele.

O metoda care a inceput sa fie folosita recent presuspune injectarea unor doze mici si dese de anestezic. Astfel, mama isi va pastra mobilitatea si controlul sfincterelor, insa nu va mai simti durerea cu aceeasi intensitate.
 


O anumita cantitate de medicament ajunge si la copil, insa mult mai putin decat la administrarea intravenoasa sau la anestezia generala. Printr-o anestezie generala este sedat si fatul o data cu mama si tocmai de aceea, acest tip de anestezie se foloseste doar la cezariana de urgenta. Epidurala se face atunci cand femeia este in travaliul activ. Epidurala are si ea efectele sale secundare. Este posibil ca mama sa nu mai poata impinge eficient in momentul expulziei. La aceasta se adauga si alte efecte secundare: hipotensiune arteriala, manacarimi, greata, dureri de cap, toate la mama. Pentru fat, riscurile sunt minime, insa poate avea de suferit din cauza hipotensiunii mamei.

Lucruri importante inainte de nastere

Mai trebie spus ca exista o combinatie de factori genetici si experiente de viata care, impreuna, determina pragul de durere, sau capacitatea de a rezista la durere. Esential este si suport social (sau lipsa acesteia), frica, anxietate si chiar povestile pozitive sau negative despre nastere si durerile nasterii, pot sa contribuie la perceptia durerii.

Studiile arata ca femeile care nasc sustinute de partenerul de viata, de medic si moasa suporta mai usor durerile nasterii si sunt bucuroase de experienta exceptionala prin care trec.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!