Sari la conținut

Familiile tradiționale din UE? Fără copii! 75 % dintre cupluri nu procreează

Familia tradițională din Europa pare a fi cea fără copii. În Italia, ca de altfel și în restul Uniunii Europene, regula este să nu se procreeze și acest obicei continuă să fie respectat într-un mod aproape religios. În ultimii 10 ani, între 2012 și 2022, numărul familiilor cu cel puțin un copil a scăzut cu 2,4%, în ciuda faptului că în aceeași perioadă numărul familiilor a crescut cu 6,9%.

Fie că sunt căsătorite sau nu, cuplurile sunt în creștere, dar rămân așa. Rezultatul? Niciun miros de bebeluș, în nicio casă. La sfârșitul anului 2022, Eurostat, institutul european de statistică, a înregistrat în jur de 190,5 milioane de familii. Trei din patru, 75,3% dintre ei (150,1 milioane) nu au copii.

O unitate familială din zece (12,1%, aproximativ 29,3 milioane de familii) are un singur copil, iar mai puțin de o familie din zece (9,3% din totalul UE, aproximativ 18,4 milioane de familii) are doi copii. La această cifră se adaugă un timid 3% de familii numeroase (trei copii sau mai mult).

Citește și Bonă plătită de la stat, vouchere pentru grădiniță și nu numai. Măsuri noi pentru creșterea natalității

Italia nu face notă discordantă în acest scenariu. Dimpotrivă, confirmă tendinţa europeană deja consolidată de a nu naşte europeni. Din cele 26,1 milioane de familii de italieni, marea majoritate, 20,2 milioane, au pătuțuri care nu au fost niciodată umplute, 3,2 milioane de familii au un singur copil, 2,2 milioane de familii au doi copii și 440 de mii de familii au trei copii sau mai mult.

Un cadru în care Țările de Jos încearcă să iasă în evidență.

Dacă regula europeană este să ai un singur copil, pe teritoriul olandez cuplurile cu doi copii sunt mai numeroase decât celelalte. O adevărată ''excepție'' în această UE a copiilor singuri la părinţi. Tabloul a fost realizat pentru a marca Ziua Mondială a Copilului, sărbătorită anual la 20 noiembrie, cu scopul de a promova solidaritatea internațională, de a sensibiliza publicul cu privire la copiii din întreaga lume și de a îmbunătăți bunăstarea copiilor.

Din păcate, nici în România lucrurile nu sunt mai roz, ci doar mai bleu. Scăderea natalității este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă societatea românească în ultimele două decenii. În 2022, au venit pe lume 171.132 de copii, adică de 3 ori mai puțin decât în 1967 și cu o treime mai puțin decât în 2013.

Sursa

 




 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!