Sari la conținut

Inducerea travaliului - modalitati si riscuri

Uneori, in cazul anumitor probleme medicale sau a depasirii termenului de nastere, medicul poate recomanda declansarea fortata a travaliului.

Din pacate insa, foarte multe astfel de proceduri se fac fara un motiv medical bine intemeiat, ceea ce poate cauza probleme pentru mama si bebelus.

Daca sarcina este sanatoasa, este cel mai bine sa lasi natura sa isi urmeze cursul si sa determine singura momentul la care se va declansa travaliul. Daca medicul iti mentioneaza posibilitatea de a induce travaliul,  intreaba-l daca poti astepta pana la 39 de saptamani. Acest lucru ii va permite copilului sa se dezvolte indeajuns (mai ales creierul si plamanii). Dar daca exista vreo problema cu sarcina sau una care pune in pericol sanatatea bebelusului, va trebui sa nasti mai devreme.

Despre travaliu

Travaliul este caracterizat prin declansarea contractiilor, cand muschii uterului se contracta si apoi se relaxeaza. Asta ajuta la expulzarea copilului din uter si la dilatarea cervixului.

Citeste mai multe despre travaliu aici.

De ce se induce travaliul

Iata cele mai des intalnite situatii pentru inducerea travaliului.

  • Sarcina dureaza mai mult de 42 de saptamani. Dupa 42 de saptamani, placenta nu mai functioneaza indejuns de bine pentru a mentine bebelusul sanatos.
  • Placenta se separa de uter.
  • Ai o infectie a uterului.
  • Ai tensiune arteriala ridicata din cauza sarcinii.
  • Ti s-a rupt apa (sacul amniotic in care creste bebelusul), insa nu s-au declansat contractiile.
  • Ai probleme de sanatate, cum ar fi diabet care poate afecta bebelusul.
  • Bebelusul are o problema de crestere.
  • Ai incompatibilitate RH.

Travaliul ar trebui sa fie declansat numai pentru motive medicale care sa iti protejeze tie si bebelusului sanatatea. Daca sarcina este sanatoasa, este cel mai bine sa lasi travaliul sa se declanseze singur.

Cum este indus travaliul?

Medicul poate folosi una sau mai multe metode pentru declansarea travaliului:

Separarea sacului amniotic de peretele uterului (numit si despartirea membranelor). Sacul amniotic este sacul din interiorul uterului care sustine bebelusul in crestere. Este umplut cu lichid amniotic.  Medicul va introduce un deget prin cervix si va separa sacul de uter. Cand este gata, vei simti niste crampe sau vei avea o sangerare usoara. Procedura se poate face in cabinet,  nu este nevoie de sala de operatii.

Maturizarea cervixului.  Medicul iti va administra medicamente care ajuta la inmuierea si subtierea cervixului. Medicamentul poate fi sub forma de pastila, gel sau supozitor vaginal.

Medicamente pentru inceperea contractiilor. Medicii folosesc in mod uzual o substanta numita pitocina pentru declansarea travaliului. Pitocina este o forma artificiala de oxitocina, un hormon pe care organismul il produce pentru a declansa contractiile. La spital vei primi substanta printr-o perfuzie si iti poate produce contractii puternice. Intreaba medicul ce medicamente pentru durere poti lua in timpul travaliului (daca vrei acest lucru). Pitocina iti poate deranja stomacul si ti se vor da instructiuni despre ce sa mananci inainte de a merge la spital.

Ruperea apei (numita si ruperea membranelor). Medicul ca folosi un mic ac ca sa rupa sacul amniotic care sustine bebelusul. Nu ar trebui sa fie dureros.

La cat timp dupa inducerea travaliului vei naste?

Poate dura de la cateva ore la 2-3 zile. Depinde de cum raspunde corpul la tratament si la metoda folosita. Va dura mai multa daca esti la primul copil sau bebelusul are mai putin de 37 de saptamani.

Care sunt riscurile travaliului indus?

  • Data nasterii s-ar putea sa nu fie tocmai corecta, astfel incat copilul poate fi nascut prea devreme. Uneori este greu sa stii exact cand ai ramas insarcinata. In cazul in care sarcina este sanatoasa, astepta declansarea travaliului pe cont propriu. Daca trebuie sa urmezi procedura din motive medicale, intreba medicul daca poti astepta cel putin pana la 39 saptamani.
  • Pitocina poate face contractiile foarte puternice si poate reduce ritmul cardiac al copilului. Medicii trebuie sa monitorizeze cu atentie ritmul cardiac al copilului atunci cand induc travaliul.  Ei pot schimba sau reduce cantitatea de pitocina pe care o vei primi. Utilizarea unei cantitati mai mici de pitocina poate face contractiile mai slabe si ajuta la pastrarea unui ritm cardiac bun al copilului.
  • Tu si copilul sunteti supusi unui risc mai mare de infectie daca travaliul nu se declanseaza dupa ruperea mebranelor. Sacul amniotic protejeaza in mod normal uterul si copilul de infectii.
  • Pot aparea probleme cu cordonul ombilical. In cazul in care sacul amniotic este rupt cordonul poate aluneca in vagin inainte copilului sau se poate strangula. Ambele probleme sunt potential grave pentru copil.
  • Uneori inducerea travaliului nu fucntioneaza si va trebui sa faci cezariana.
  • Poate aparea o ruptura interna a uterului care poate cauza sangerari masive. Este totusi o complicatie rara.

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!